Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Hrebienok bol 82 dní v zajatí ľadu

Tatranský ľadový dóm, archívne foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Napriek teplej zime vydržal Tatranský ľadový dóm tri mesiace, navštívilo ho viac ako 100.000 ľudí.

Starý Smokovec 11. marca (TASR) – Uplynulý víkend mali návštevníci Tatier poslednú možnosť vychutnať si na Hrebienku Tatranský ľadový dóm. Túto zimu ho navštívilo viac ako 100.000 ľudí. "Zaujímavosťou je, že napriek extrémne teplej zime, chrám vydržal takmer tri mesiace. Stal sa miestom rôznych koncertov, svadieb, návštev a jednoznačným hitom tejto netypickej zimnej sezóny," uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Tatranský Hrebienok bol aj vďaka chrámu 82 dní miestom v zajatí ľadu, a to aj napriek tomu, že snehu bolo túto zimu veľmi málo. Tatranský ľadový dóm odolal nepriazni počasia, a to najmä vďaka špeciálnemu chladeniu a prekrytiu. "Teším sa, že okrem novej lanovky v Tatranskej Lomnici sa hitom sezóny stal práve originálny ľadový chrám. Na projekt Tatranského ľadovému dómu sme nesmierne hrdí. Vďaka nemu sa Tatry zviditeľnili doma - na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku, Ukrajine i v Pobaltí," dodala Maťašovská.

Viac ako 30 ton ľadu sa použilo na stavbu aj následnú rekonštrukciu ľadovej baziliky na Hrebienku. Autor dómu, plzenský sochár František Bálek, v ňom uzatvoril sobáš a následne sa dóm stal počas celej zimnej sezóny miestom rôznych koncertov. "Netreba smútiť nad roztopeným ľadom, fanúšikovia ľadovej krásy sa môžu už teraz tešiť na budúcu zimu," ubezpečila Maťašovská. Tatranský dóm postavia sochári aj o rok, podľa nej bude iný, opäť zaujímavý i poriadne ľadový. Nový dóm rovnako, ako aj tohtoročný, bude mať svoj vlastný príbeh, na ktorého odhalenie sa návštevníci Tatier môžu tešiť už začiatkom decembra 2014.

"Počasie v mestách pripomína voňavú jar, ľadový dóm svoju sezónu ukončil, ale lyžiarsky výstroj ešte netreba odkladať. V Tatrách sa stále lyžuje a to najmä vďaka technickému snehu na tunajších zjazdovkách," uzavrela výkonná riaditeľka oblastnej organizácie.