Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Tatry, Spiš a Pieniny cez jarné prázdniny veľa snehu neponúkli

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Pavol Ďurčo

Lyžiari zvyknutí na príjemnú jarnú lyžovačku museli zápasiť s topiacim sa snehom.

Kežmarok 18. marca (TASR) – Teplá zima bola pod Tatrami aj počas jarných prázdnin a lyžiarskym strediskám nedopriala výdatnú snehovú nádielku, ako tomu bolo vlani.

"Lyžiari zvyknutí na príjemnú jarnú lyžovačku museli zápasiť s topiacim sa snehom. Opačný pohľad na teplú zimu mali na Spišskom hrade, ktorý otvoril svoje brány výnimočne už vo februári. Návštevníci destinácie Tatry-Spiš-Pieniny si tak mohli vybrať medzi lyžovačkou a návštevou kultúrnych pamiatok v regióne," informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Tatry-Spiš-Pieniny Gabriela Bodnárová.

Spišský hrad otvoril svoje brány už 8. februára 2014, pričom každý návštevník mal možnosť vstupu na stredné a dolné nádvorie a absolvovať mohol aj vyhliadkovú trasu po dolnom nádvorí. Počas tohto obdobia nebola k dispozícii muzeálna expozícia a neposkytovali sa ani sprievodcovské služby. Záujem o návštevu Spišského hradu sa zvýšil v čase jarných prázdnin.

"Spišský hrad navštívili domáci aj zahraniční turisti, domáci prevládali najmä počas víkendov. Návštevnosť hradu stúpla počas posledného týždňa jarných prázdnin v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma týždňami, čo do značnej miery spôsobili prázdniny na východnom Slovensku, ako aj pravidelná propagácia skutočnosti, že Spišský hrad je otvorený," informovala Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči. S návštevnosťou hradu vzhľadom na ročné obdobie prevláda spokojnosť.

Podobne ako na Spišskom hrade aj v Levoči boli spokojní s návštevnosťou pamiatok. "Pod zvýšenú návštevnosť sa podpísali predovšetkým Potulky mestom Levoča, ako aj sprievodcovské služby v mesiaci február," uviedla Gabriela Hudáková z Turistickej informačnej kancelárie Levoča. 

Nie príliš pozitívne hodnotia pomaly sa končiacu zimnú sezónu prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk, ktorí väčšinou zaznamenali pokles návštevnosti. Podľa očakávaní dopadli aj jarné prázdniny v stredisku Ski Bachledova. "Vzhľadom na súčasnú zimu a snehové podmienky sme cez jarné prázdniny zaznamenali pokles návštevnosti," konštatovala marketingová manažérka strediska Denisa Nemcová. Zaujímavým je podľa nej zistenie, že každoročne je najlepším týždňom z hľadiska návštevnosti hneď prvý týždeň. Aj počas týchto teplých a slnečných dní hlásia v Bachledovej 45 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré. "Lyžovať sa stále oplatí, čoho dôkazom je finále Slovenského pohára predžiakov v obrovskom slalome, ktoré sa uskutočnili 15. marca," doplnila Nemcová. Lyžiarsku sezónu v stredisku ešte nekončia, lyžovať sa bude, pokiaľ to podmienky umožnia. V Bachledovej veria, že takáto zima sa nebude opakovať aspoň najbližších 20 rokov.

Zimná sezóna sa v destinácii Tatry-Spiš-Pieniny pomaly končí, aj preto sú prípravy na letnú sezónu v plnom prúde. V lete sa región plánuje zamerať predovšetkým na cykloturistiku. "Hlavným cieľom je pokračovať v rozširovaní pestrej ponuky služieb i v medziročnom raste návštevnosti a ukázať tak návštevníkom, že destináciu Tatry-Spiš-Pieniny sa určite oplatí navštíviť," uzavrela Bodnárová.