Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Tatranci sa pomaly začínajú chystať aj na blížiacu sa zimnú sezónu

Na snímke vchádza jedna z kabín kabínkovej lanovky cez posledný stožiar do cieľovej stanice na Skalnatom plese, archívne foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Momentálne však na horách panuje inverzné a nadpriemerne teplé počasie.

Vysoké Tatry 9. novembra (TASR) – Vo Vysokých Tatrách začali dnes s ďalšou fázou pravidelnej jesennej údržby lanoviek, ktorá má preveriť ich stav pred zimnou sezónou. Na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici potrvá do piatka 13. novembra, na Hrebienku do stredy 11. novembra. "Pozemná lanová dráha na Hrebienku bude potom od štvrtka 12. novembra už v trvalej zimnej prevádzke," uviedla pre TASR Zuzana Fabianová z Tatry Mountain Resorts.

V Tatranskej Lomnici je plánovaná údržba lanoviek aj v termíne od 18. novembra do 4. decembra, následne aj tam prejdú do zimnej prevádzky. Na Štrbskom Plese bude posledná jesenná údržba od 18. do 20. novembra. "Počas pravidelnej technickej údržby sa v našich strediskách vykonáva starostlivosť o trať, strojovne, motory, vymieňa sa olej na prevodovkách a vykonávajú sa iné predpísané odborné práce," vymenovala Fabianová. Prevádzkovateľ uvedených stredísk preto v týchto dňoch odporúča návštevníkom sledovať prevádzkovú dobu lanoviek na internetovej stránke vt.sk.

Tatranci sa už pomaly začínajú chystať aj na blížiacu sa zimnú sezónu, hoci momentálne na horách panuje inverzné a nadpriemerne teplé počasie. So zasnežovaním zjazdoviek by však chceli začať v druhej polovici novembra, kedy by mali prísť aj nižšie teploty. "Situáciu budeme monitorovať a v prípade, že teploty klesnú pod mínus štyri stupne Celzia niekoľko dní po sebe, začneme zasnežovať. Ideálne podmienky na zasnežovanie sú pri mínus šiestich až mínus 12 stupňoch Celzia, sledovať však musíme aj vietor a vlhkosť vzduchu," dodala Fabianová.

Vysokotatranské horské strediská pripravili pre návštevníkov niekoľko menších noviniek, veľké investície tu pred zimou nerealizovali. Na svahu Čučoriedky v Tatranskej Lomnici sa napríklad môžu tešiť na slalomovú trať aj s časomierou, v Lomnickom sedle si budú môcť užiť skorú rannú lyžovačku dva dni v týždni už o 7. hodine a do Tatranskej Lomnice zavítajú aj päťmetroví snehuliaci. Aj tento rok bude súčasťou zimy na Hrebienku Tatranský ľadový dóm, na Štrbskom Plese zase vylepšia Snow park s množstvom prekážok. "Okrem toho spúšťame novú mobilnú aplikáciu Gopass, ktorá bude informovať o dianí v strediskách, stave snehu na zjazdovkách, prevádzkovej dobe lanoviek a vďaka mapám uľahčí užívateľovi orientáciu v strediskách," uzavrela Fabianová.