Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Kandidát Bednár vyzval súperov, aby sa v Poprade spojili proti Dankovi

Kandidát na primátora Popradu František Bednár Foto: TASR/Oliver Ondráš

František Bednár navrhol protikandidátom, aby sa vzdali kandidatúry v jeho prospech, podporili ho a on sa v prípade úspechu po polroku vzdá postu primátora a funkciu odovzdá viceprimátorovi.

Poprad 15. októbra (TASR) – Jeden z kandidátov na popradského primátora František Bednár, ktorý kandiduje za stranu 7 statočných – Regionálnu stranu Slovenska, dnes vyzval svojich protivníkov, aby sa spojili v boji proti súčasnému primátorovi Antonovi Dankovi. Navrhol im, aby sa vzdali kandidatúry v jeho prospech, podporili ho a on sa v prípade úspechu po polroku vzdá postu primátora a funkciu odovzdá viceprimátorovi.

Bednár to uviedol dnes na tlačovej konferencii vo Veľkom Slavkove s tým, že za viceprimátora si po voľbách zvolí jedného z kandidátov - Jozef Švagerko a Pavol Gašper. Tí sa totiž okrem primátorského kresla uchádzajú aj o post poslanca Mestského zastupiteľstva v Poprade. Nezávislý Ján Pahut nekandiduje za poslanca. Počas šiestich mesiacov, kedy by bol Bednár primátorom, chce určiť smerovanie komunálnej politiky v Poprade, zároveň vykonať komplexný audit majetku mesta predaného v rokoch 2012–2014 a tiež sa zaviazal, že bude podrobne informovať občanov o podstatných skutočnostiach týkajúcich sa zabezpečenia finančných zdrojov pre mesto.

"Ubezpečujem, že za tých šesť mesiacov poviem to, čo tu nikto doteraz nepovedal. Potom môžem odísť aj do zahraničia, ale už prídu kroky, ktoré budú nezvratné. Buď sa tá pravda povie, alebo budeme žiť v ilúziách a sebaklame. Teraz to však na verejnosti povedať nemôžem, pretože na to nemám funkciu. Je to neštandardné riešenie, bavil som sa o tom aj s právnikmi. Doteraz takéto niečo nikto neurobil. Mojím cieľom je ukončiť vládu Antona Danka a urobiť z Popradu otvorené a transparentné mesto," konštatoval Bednár.

Prioritami Bednára pred komunálnymi voľbami je pritom referendum o umiestnení základne NATO v Poprade, zníženie platu primátora na základný plat, preukázanie výšky majetku primátora a jeho rodinných príslušníkov, rozšíriť okruh podnikateľských činností mestských spoločností a zvýšiť podiel mesta v spoločnosti s účasťou samosprávy. Zároveň chce zrušiť funkciu druhého viceprimátora a nominovať manažment v mestských podnikoch výlučne na základe odbornosti.

"S pánom Bednárom sa chcem o tom porozprávať osobne, nechcem sa k jeho výzve vyjadrovať cez médiá," reagoval na výzvu Gašper, ktorý kandiduje ako nezávislý.

"Viceprimátor je menovaný primátorom, to síce je pravda, ale musí sa stať poslancom, čo je zatiaľ v mojom prípade a v prípade pána Gašpera len teoretická možnosť. Ťažko je mi k tomu vyjadrovať sa, pretože si myslím, že legislatívne to ani nie je možné, ako si to pán Bednár predstavuje. Keby to chcel naozaj riešiť, tak by sme sa stretli osobne, bez médií a skúsili nájsť nejakú dohodu," povedal k výzve Švagerko, ktorý kandiduje za koalíciu Kresťanskodemokratické hnutie, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Strana demokratickej a kresťanskej únie – Demokratická strana, Sloboda a Solidarita a Slovenská národná strana. Zároveň vylúčil, že by sa v tejto situácii vzdal svojej kandidatúry v prospech Bednára, ktorý podľa neho svojimi krokmi skôr podporuje možné víťazstvo súčasného primátora.

Podľa Bednára však Dankovi v súčasnosti môže konkurovať len jeden kandidát a nie štyria, medzi ktorých sa rozložia hlasy voličov nespokojných so súčasným vedením mesta. Zároveň vyzval aj súčasného primátora na stiahnutie kandidatúry pre zrušenú súťaž na predaj areálu Dukelských kasární.