Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Kapela IMT Smile vymenila elektrické nástroje za akustické

Na snímke Ivan Tasler Foto: TASR/Jakub Kotian

Koncert v jednom z tatranských hotelov si užilo niekoľko desiatok ľudí a akustická hudba v podaní IMT Smile ich bavila.

Štrbské Pleso 18. októbra (TASR) – Skupina IMT Smile sa v sobotu (17.10.) večer vo Vysokých Tatrách predstavila s úplne novou formou koncertu. Elektrické nástroje vymenili hudobníci za akustické a diváci si tak mohli v komornejšom duchu vychutnať skladby ako Nepoznám, Opri sa o mňa, Láska či Veselá pesnička a množstvo ďalších. Súčasťou dvojhodinového predstavenia bol napríklad aj priestor na otázky od divákov a líder kapely Ivan Tásler postupne predstavil všetkých členov skupiny trochu podrobnejšie, ako je zvykom.

„Bol to taký trošku iný formát, ktorý sme si vymysleli. Nezmenili sme len hudobnú časť, ale snažili sme sa trošku zmeniť aj celý vizuál tohto koncertu, od samotnej scény, ktorá bola doplnená o fotografie, až po akustické nástroje, mali sme tu živý klavír. Ďalšou pridanou hodnotou tohto koncertu bol tiež fakt, že nezvykneme tak veľa rozprávať, ako to bolo teraz. To bola trošku taká zmena a to aj bola idea toho koncertu, urobiť to trochu divadelne. Začalo nás to baviť, keď sme začali pracovať s Lúčnicou, robili sme viac efektné projekty, ktoré nesúviseli len s hudbou, ale so všetkým okolo. Celkom nás to baví ísť takouto cestou,“ zhodnotil Ivan Tásler.

Koncert v jednom z tatranských hotelov si užilo niekoľko desiatok ľudí a akustická hudba v podaní IMT Smile ich bavila. Moderátor Dodo Kuriľák im v úvode koncertu pripomenul, že kapela ich pozýva do svojej „kuchyne“. „Mnohé piesne práve vznikajú v takejto podobe, že je tam len akustická gitara a klavír, takto to býva na začiatku, keď tá pieseň len vzniká, začína mať nejakú stavbu, formu. Príkladom je pesnička Nepoznám, ktorú sme dnes zahrali presne tak isto ako v roku 1995, keď sme ju ešte nahrávali na demo a následne sme ju poslali do vydavateľstiev,“ vysvetlil I. Tásler. Sám tvrdí, že hudba ho veľmi baví, čo je vidieť aj na javisku, a nevie si predstaviť, že by robil niečo iné. Hudba je súčasťou jeho života v podstate už od detstva. „Je to môj 'job', ale je to 'job', ktorý milujem, pretože s tým súvisí množstvo vecí. Sú to moje spomienky a nevedel by som to robiť inak ako s láskou,“ zdôraznil I. Tásler, ktorý si okrem koncertu užil aj prechádzku vo Vysokých Tatrách.

Počas koncertu mohli diváci vidieť aj fotografie všetkých členov kapely počas rôznych koncertov a turné, zároveň Táslerovci nezabudli ani na bývalých členov skupiny, ktorí ju veľmi ovplyvnili, ako napr. Katka Knechtová, Peter Bič, Oskar Rózsa a ďalší. „Budúci rok by sme chceli takéto koncerty odohrať v ďalších mestách, zatiaľ však neprezradím, v ktorých to bude. Tento koncert v Tatrách bol taký pokus pre nás veľmi prospešný, pretože sme videli, ako ľudia reagujú, vieme už, aké skladby vybrať, čo sa pýtať našich hudobníkov, aby sa predstavili. Bolo to pre nás zábavné i poučné a myslím si, že sa aj ľudia tešili z tohto koncertu,“ dodal Miro Tásler.

Jedno z troch akustických vystúpení skupiny IMT Smile v tomto roku v rámci miniturné Acoustic bolo súčasťou jesenných koncertov v Grand Hoteli Kempinski Hight Tatras. Jeho hostia sa môžu v novembri tešiť aj na Vaša Patejdla a v decembri tu opäť zavíta Miroslav Žbirka.