Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Humennom bude menej kandidátov na primátorské kreslo

Šípka ukazuje smer do volebnej miestnosti počas prvého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky na sídlisku Sihoť v Trenčíne v sobotu 15. marca 2014. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Miestna volebná komisia sa rozhodla zrušiť registráciu kandidáta na post poslanca Mestského zastupiteľstva a primátora mesta Humenné, Martina Daňa.


Humenné 7. októbra (TASR) - Miestna volebná komisia (MVK) v Humennom sa rozhodla zrušiť registráciu kandidáta na post poslanca Mestského zastupiteľstva a primátora mesta Humenné, Martina Daňa, pred nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami. Reagovala tak na rozhodnutie Okresného súdu.

MVK pôvodne spomínaného kandidáta v lehote stanovenej zákonom zaregistrovala. Okresný súd následne preskúmal na základe podaných námietok Daňovu registráciu ako kandidáta na post poslanca a primátora. Námietka smerovala k overeniu skutočnosti vlastnoručného podpisu na vyhlásení kandidáta, ktoré musí byť pripojené ku kandidačnej listine. TASR o tom informovala predsedníčka MVK v Humennom Gabriela Karšková. Dodala, že súd námietku uznal s konštatovaním, že nebola splnená podmienka vlastnoručného podpisu.

Uznesenie Okresného súdu podľa jej slov zrušilo pôvodné rozhodnutie MVK o Daňovej registrácii. "Miestna volebná komisia v plnej miere rešpektuje uznesenie súdu a zrušila registráciu pána Daňa. Proti rozhodnutiu súdu nie je prípustný opravný prostriedok, rozhodnutie je konečné. Miestna volebná komisia musí rozhodnutie súdu rešpektovať a v jeho intenciách kandidáta zaregistrovať alebo registráciu kandidáta zrušiť," vysvetlila Karšková.

"O zrušení kandidatúry som sa dozvedel v pondelok (6.10.) v noci a doteraz mi to nikto oficiálnou cestou neoznámil. Súd kandidatúru zrušil údajne preto, že môj podpis so súhlasom kandidovať nie je môj podpis. Paradoxné je, že súd tak rozhodol bez skúmania dôležitých skutočností a ani ma nikto nevyzval na objasnenie tohto rozporu. Prioritná je moja vôľa kandidovať, ktorú som vyjadril svojím podpisom na teraz už spornej listine. Mám za to, že moje základné práva boli hrubým spôsobom porušené a po porade s advokátom využijem všetky riadne aj mimoriadne opravné prostriedky," uviedol Daňo pre TASR. Súd by sa mal k predmetnej veci vyjadriť prostredníctvom hovorcu Michala Drimáka v stredu 8. októbra.

O primátorské kreslo v Humennom prejavili záujem okrem Daňa (Právo a spravodlivosť), ďalší siedmi kandidáti. Súčasná humenská primátorka Jana Vaľová je kandidátkou širokej koalície strán Smer-SD, Strana zelených, SNS, Náš kraj, SMS, Robíme to pre deti SF,HZD, KSS, Strana demokratického Slovenska. Jej protivníkmi vo voľbách budú traja nezávislí kandidáti: Jozef Seman, Miroslava Zajcevová a Ivan Pajtaš. Strana KDH nominovala Michala Babina, strana TIP Mariána Kováča a strana ÚSVIT Ivana Hoptu.