Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Primátorom Popradu chce byť aj J. Pahut, kandiduje ako nezávislý

Kandidát na primátora Popradu Ján Pahut. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Okrem neho kandidujú za primátora ešte Jozef Švagerko, súčasný primátor Anton Danko, Pavo Gašper a František Bednár.

Poprad 1. októbra (TASR) – O post primátora mesta Poprad sa v nadchádzajúcich komunálnych voľbách uchádza aj 52-ročný Ján Pahut. Kandiduje ako nezávislý, na podporu svojej kandidatúry vyzbieral viac ako 570 hlasov Popradčanov. Primátorom sa chce stať z viacerých dôvodov.

"Myslím si, že Poprad potrebuje zmenu. Minulosť sa ovplyvniť nedá, ale dá sa zmeniť budúcnosť. Mojím cieľom je, aby mesto neovládali developéri, aby bolo transparentné financovanie športu, chcem vrátiť dôveryhodnosť mestskému úradu a zároveň zastaviť predaj majetku mesta," uviedol dnes na tlačovej konferencii Pahut. V minulosti bol členom Komunistickej strany Československa, to však nevníma ako svoju nevýhodu, keďže nebol funkcionárom, len obyčajným členom. "Otvorene som sa k tomu priznal, nevidím dôvod, prečo to zatajovať. Ako člen som si mohol povedať, čo som chcel, aj keď som mal z toho občas problémy. Zo strany ma vyhodili ešte počas revolúcie v roku 1989," dodal Pahut.

Kandiduje na post primátora, o poslanecké kreslo v mestskom zastupiteľstve (MsZ) záujem nateraz nemá. "Mám podporu aj u ľudí, ktorí kandidujú za poslancov MsZ, spolupráca je dôležitá, myslím si však, že poslanci by nemali byť zamestnaní vo firmách, ktoré vlastní mesto. Tým strácajú svoju slobodu a nezávislosť," zdôraznil Pahut s tým, že jeho zámerom je, aby mestská televízia vysielala záznamy z rokovania MsZ. Zároveň chce docieliť, aby sa opravy chodníkov a iného majetku mesta robili počas celého volebného obdobia, nielen pred voľbami, ako sa to v Poprade deje teraz. Presadiť chce tiež lepšiu spoluprácu s okolitými obcami v oblasti kultúry, športu a pod.

Ján Pahut je ženatý, otcom jedného syna, žije v mestskej časti Veľká. V súčasnosti je konateľom firmy pôsobiacej v oblasti obchodu. "Svoje šance uspieť vidím tak na úrovni 20 percent, keďže je päť kandidátov," uzavrel.

Okrem neho kandidujú za primátora ešte Jozef Švagerko s podporou koalície Kresťanskodemokratické hnutie, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Strana demokratickej a kresťanskej únie – Demokratická strana, Sloboda a Solidarita a Slovenská národná strana, ďalej súčasný primátor Anton Danko, ktorý spolu s Pavlom Gašperom kandidujú ako nezávislí a o hlasy voličov sa bude uchádzať aj František Bednár za stranu 7 statočných Regionálna strana Slovenska.