Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Malé lavínové nebezpečenstvo môže popoludní stúpnuť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Inverzné počasie na horách pokračuje. Ráno bolo vo vysokých a stredných polohách jasno, v nižších polohách miestami hmlisto.

Liptovský Hrádok 7. decembra (TASR) - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku trvá zrána malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V dôsledku oteplenia sa v priebehu dňa očakáva vo Vysokých Tatrách zvýšenie lavínového nebezpečenstva. TASR informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Pri oteplení počas dňa sa vo Vysokých Tatrách nad hranicou 1900 metrov nad morom lokálne zvyšuje lavínové nebezpečenstvo na mierne, druhý stupeň. Platí to predovšetkým v lokalitách, kde počas posledného sneženia napadlo viac ako 50 centimetrov snehu a najmä na miestach, kde bol nový sneh prefúkaný silným vetrom," uviedol. Z tohto pohľadu ide najmä o južné, juhovýchodné a východné svahy, závery dolín, úzke žľaby a kuloáre, kde sa nachádza aj viac ako 100 centimetrov snehu.

Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Celkovo však za poslednú periódu sneženia, v priebehu minulého týždňa, pripadlo od 15 do 60 centimetrov. Sneh bol uložený vo forme mäkkých až tvrdých snehových dosiek a vankúšov, v ktorých je stabilita snehovej pokrývky nižšia. Uvoľnenie lavíny je tu možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Vplyvom striedania kladných a záporných teplôt vzduchu v posledných dňoch sa všeobecne snehová pokrývka stabilizuje. Výnimkou sú slnkom osvietené svahy počas dňa, kde sa môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny z mokrého snehu. V ostatných pohoriach na Slovensku je od nadmorskej výšky približne 1300 metrov malé lavínové nebezpečenstvo po celý deň. Aj tu sa v priebehu dňa na slnkom osvietených svahoch môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny z mokrého snehu.

Inverzné počasie na horách pokračuje. Ráno bolo vo vysokých a stredných polohách jasno, v nižších polohách miestami hmlisto. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus dvoch do plus ôsmich stupňov Celzia, pričom najteplejšie je v polohách 1500 až 2000 metrov. Fúkal dosť čerstvý až silný prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 55, v nárazoch, hlavne na hrebeňoch Tatier, do 90 kilometrov za hodinu.