Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Na verejnej premiére mohli diváci prvýkrát vidieť film Pocta Majstrovi

Ilustračné foto Foto: TASR

Snímka zachytáva päťročné reštaurovanie najvyššieho neskorogotického dreveného oltára na svete, ktorého autorom je Majster Pavol z Levoče a umiestnený je v levočskom Kostole sv. Jakuba.

Levoča 17. decembra (TASR) – Na verejnej premiére v levočskom kine mohli v stredu (16.12.) večer diváci prvýkrát vidieť film Pocta Majstrovi. Ide o dokumentárnu snímku s hranými prvkami, ktorá zachytáva päťročné reštaurovanie najvyššieho neskorogotického dreveného oltára na svete, ktorého autorom je Majster Pavol z Levoče a umiestnený je v levočskom Kostole sv. Jakuba. "Myslím, že premiéra dopadla veľmi dobre, domnievam sa však, že niektorí diváci by mali ten film vidieť viackrát, aby ho vstrebali. Čo nás veľmi teší, zástupcovia reštaurátorských ateliérov boli nadšení, pretože sme ich prácu, o ktorej sa veľa nevie, zachytili veľmi pútavým a zaujímavým spôsobom," zhodnotil pre TASR autor projektu 500 Juraj Baláž z Občianskeho združenia 500.  

Autori filmu získali v stredu večer po premiére aj cenu mesta od primátora Levoče Milana Majerského, ktorý takýmto spôsobom ocenil ich niekoľkoročné snaženie. "Film bol výrazne iný od ostatných, na ktoré sme boli zvyknutí. Zachytáva jednak prácu reštaurátorov a zároveň tu boli vsunuté iné umelecké pohľady, z ktorých bude možno divák trošku zaskočený. Pevne však verím, že divákom neujde tá podstatná vec, a to je reštaurovanie tohto významného diela," konštatoval primátor. Cenu udelil okrem Baláža aj režisérovi filmu Aloisovi Ditrichovi, riaditeľovi Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči Ivanovi Tkáčovi a ďalšiemu autorovi projektu 500 Richardovi Klimekovi. To sú podľa Majerského ľudia, ktorí sa najviac pričinili o reštaurovanie oltára i jeho propagáciu.

Film podľa Baláža vytvára základ pre vznik reprezentatívneho audiovizuálneho diela smerujúceho do diplomatických a obchodných zastúpení SR v zahraničí či na veľtrhy cestovného ruchu. Zároveň edukatívnou formou sprostredkuje študentom kultúrno–historické pamiatky Spiša zapísané v Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.  

"My sme od roku 2010 zaznamenávali pomocou dostupných audiovizuálnych prostriedkov všetky viditeľné zmeny na chráme sv. Jakuba aj oltári Majstra Pavla počas ich reštaurovania. Je snahou urobiť aj film pre odbornú verejnosť, kde by sa rozobrali jednotlivé etapy obnovy týchto historických skvostov," objasnil Baláž. Filmové dielo finančne podporil Audiovizuálny fond a koprodukčným partnerom výroby je Rozhlas a televízia Slovenska. Televízna premiéra sa uskutoční v pondelok 21. decembra krátko po 20. hodine, o štyri dni bude nasledovať aj repríza.  

"Naším cieľom je pripraviť aj rozšírenú kinoverziu filmu. Materiálu máme natočeného ešte dosť veľa, takže by sme túto snímku chceli doplniť aj o veci, ktoré sa nám do tých 55 minút nevmestili a následne novú verziu ponúkať do kín. Začiatkom roka sa budeme snažiť na to získať finančné prostriedky, uvidíme, ako to pôjde," zdôraznil Baláž. Zároveň chcú hraný dokument predabovať aj do francúzskeho, anglického a nemeckého jazyka.  

Súčasťou audiovizuálneho diela 500 je uvedený dokumentárny film, ktorého režisérom a scenáristom je Alois Ditrich, ďalej textové, fotografické, grafické a audiovizuálne sekvencie, autorské symfonické dielo na účely filmu a v neposlednom rade aj cyklus výtvarných fotografií Petra Župníka. "Celé trojdielo by sme chceli potom v lete odprezentovať na tradičných Dňoch Majstra Pavla v Levoči. Cieľom celého projektu je zviditeľniť pamiatky, ktoré máme takýmito multimediálnymi prostriedkami. Je to vec, ktorá sa deje raz za 60 až 80 rokov, aj preto sme túto tému uchopili," uzavrel Baláž.