Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Obnovu najvyššieho neskorogotického oltára na svete zachytili vo filme

Na snímke pohľad na hlavnú skriňu zreštaurovaného najvyššieho gotického oltára na svete z dielne Majstra Jána Pavla z Levoče v Chráme svätého Jakuba v Levoči 6. mája 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vrcholné dielo, oltár Majstra Pavla z Levoče, zaradený do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, vznikalo v rokoch 1508–1517.

Levoča 2. decembra (TASR) – Reštaurovanie najvyššieho neskorogotického dreveného oltára na svete, ktorého autorom je Majster Pavol z Levoče a umiestnený je v levočskom Kostole sv. Jakuba, zachytili v dokumentárnom filme s hranými prvkami. Približne päťročné snaženie reštaurátorov a pamiatkarov bude mať verejnú premiéru 16. decembra v levočskom kine a 21. decembra aj vo vysielaní verejnoprávnej televízie. "Cieľom projektu 500, ktorého súčasťou je aj film Pocta Majstrovi, je proces reštaurovania chrámu sv. Jakuba a oltára Majstra Pavla z Levoče a existenciu trvalých hodnôt v stredoeurópskom priestore zachovať aj pre ďalšie generácie. Zároveň má ponúknuť širokej verejnosti celistvý pohľad na historické miesto, ktoré po stáročia formovalo krajinu a ľudí v nej žijúcich," priblížil autor projektu Juraj Baláž z občianskeho združenia 500.

Vrcholné dielo, oltár Majstra Pavla z Levoče, zaradený do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, vznikalo v rokoch 1508–1517. Reštaurátori mu po 60 rokoch vdýchli nový život v rokoch 2010-2015. Hraný dokument, vyrobený v profesionálnom prostredí, zachytáva najdôležitejšie etapy reštaurovania umeleckej pamiatky a zároveň prinesie informácie o kultúrno-historickom kontexte, v ktorom vznikal a jestvuje. Šesťdesiatminútové audiovizuálne dielo predstaví divákom nielen nevyčísliteľnosť trvalých hodnôt, ktoré sa v Levoči zachovávajú pre budúce generácie, ale aj množstvo faktov o území, na ktorom spoločne vytvárali hodnoty Slováci, Nemci, Maďari či Poliaci. Medzinárodnú spoluprácu dokladuje aj sponzor reštauračných prác na oltári, ktorým bola nemecká nadácia Messerschmitt Stiftung.

"Film vytvára základ pre vznik reprezentatívneho audiovizuálneho diela, akéhosi setu smerujúceho do diplomatických a obchodných zastúpení SR v zahraničí, na veľtrhy cestovného ruchu, svetové výstavy EXPO atď. Zároveň edukatívnou formou sprostredkuje študentom na rôznych stupňoch vývoja kultúrno–historické pamiatky Spiša zapísané v Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, kam patrí Levoča, Spišský hrad, Dreveník - Spišské Podhradie, Spišská kapitula i Kostol Ducha svätého v Žehre. Zároveň prezentuje aj reštaurovanie najväčšieho oltára na svete a ďalších častí chrámu sv. Jakuba," zdôraznil Baláž.

Filmové dielo finančne podporil Audiovizuálny fond a koprodukčným partnerom výroby je Rozhlas a televízia Slovenska. Snímkou chceli autori vzdať hold reštaurátorom, ktorí mravčou prácou zveľaďujú historické pamiatky. V prípade záujmu a tiež dostatku finančných prostriedkov by autori chceli toto dielo rozšíriť aj do kinoverzie a možno aj do dokumentárneho filmu pre odbornú verejnosť.

Audiovizuálne dielo 500 v drevenom priestorovom obale s fragmentom oltára bude obsahovať uvedený dokumentárny film, ktorého režisérom a scenáristom je Alois Ditrich, ďalej textové, fotografické, grafické a audiovizuálne sekvencie, autorské symfonické dielo na účely filmu a v neposlednom rade aj cyklus výtvarných fotografií Petra Župníka. "Okrem toho bude súčasťou materiálu historický film Skrytý prameň z roku 1973. Toto dielo nemá suplovať odborné knihy, publikácie a iné formy prezentácie. Spomínaná nadčasovosť spracovania poskytuje dlhodobý priestor pre distribúciu diela, ktoré bude podľa potrieb vyrobené v rôznych jazykových mutáciách," upozornil Baláž. Takýmto spôsobom sa podľa neho dajú spracovať všetky pamiatky UNESCO na Slovensku.