Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Lyžiarsku sezónu otvárajú na Štrbskom Plese aj v Bachledovej doline

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Lyžiarsku sezónu ešte zrejme tak skoro nezačnú menšie strediská pod Tatrami.

Štrbské Pleso/Ždiar 4. decembra (TASR) – Ani oteplenie, ktoré zasiahlo tatranský región v posledných dňoch, nenarušilo plány na prvú lyžovačku. V stredisku na Štrbskom Plese dnes spúšťajú prevádzku na troch zjazdovkách, ktoré sa podarilo zasnežiť. „Ide o zjazdovky Interski, Junior a Turistická, momentálne je na nich 40 centimetrov prevažne technického snehu,“ informovala TASR Zuzana Fabianová z Tatry Mountain Resorts.

Lanovka pre peších na Chatu pod Soliskom bude v prevádzke len počas víkendov. V Tatranskej Lomnici by mali spustiť prevádzku strediska niekedy v priebehu budúceho týždňa, zatiaľ však nie je jasné, na ktorých zjazdovkách.

Okrem toho sa od dnes lyžuje aj v stredisku Bachledova dolina pri Ždiari. „Podarilo sa nám upraviť zjazdovku Bachledka, trošku sa síce oteplilo, ale umelý sneh sa neroztopil, keďže bol na nasnežených kopách. Roztiahli sme ho po zjazdovke a následne upravili ratrakom. Na zjazdovke máme 30 centimetrov snehu a podmienky veľmi dobré,“ uviedla Martina Múdra zo Ski Bachledova. Dodala, že v nedeľu 6. decembra sa budú môcť najmenší lyžiari tešiť aj na Mikuláša na snehu. Časť strediska je v prevádzke od 9. do 16. hodiny, zatiaľ len počas víkendov, v plnej prevádzke bude od 18. decembra. Ďalšie zjazdovky smerom na Jezersko a Frankovú by chceli spustiť čo najskôr, všetko však závisí od klimatických podmienok. „Momentálne čakáme na ochladenie, aby sme mohli znova spustiť zasnežovanie aj na ďalších zjazdovkách. Najprv začneme pracovať na Jezersku, potom na Frankovej,“ dodala Múdra. Vlani tu spúšťali sezónu veľmi neskoro, a to až 29. decembra.

„Aj my sme mali zámer spustiť sezónu už tento víkend, žiaľ, dážď nám to pokazil, takže tento týždeň sa to ešte nepodarí. Chceli sme dať do prevádzky štyri vleky, máme na kopách nasnežený sneh, ale ešte ho nechceme rozhŕňať, aby sa neroztopil,“ priblížil situáciu v lyžiarskom stredisku Ždiar – Strednica jeho vedúci Marián Bekeš. Minulý rok tu sezónu začínali tiež dosť neskoro, až 28. decembra, podľa neho sa môže táto situácia opakovať, pokiaľ nepríde ochladenie. „Našou najväčšou novinkou na zimu je nová štvorsedačková lanovka, ktorú spúšťame do plnej prevádzky. Vznikli nám tak aj dve nové zjazdovky, jedna má 660 metrov, prevýšenie 120 metrov a druhá má takmer 600 metrov s podobným prevýšením. Chceli sme medzi nimi zachovať les, aby to malo taký krajší efekt. Zároveň sme v stredisku rozšírili zasnežovanie,“ upozornil Bekeš.

Lyžiarsku sezónu ešte zrejme tak skoro nezačnú menšie strediská pod Tatrami. Niektoré z nich aj začali so zasnežovaním, všetko im však prekazilo oteplenie a dážď. V stredisku Nová Lopušná dolina by napr. potrebovali aspoň šesť dní v kuse s teplotou okolo mínus desať stupňov, aby mohli sprevádzkovať zjazdovku.