Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Malé lavínové nebezpečenstvo sa počas dňa mierne zvýši

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Snehová pokrývka je už od rána mokrá, len miestami vo vysokých polohách Tatier je na povrchu zmrznutá kôra.

Liptovský Hrádok 7. apríla (TASR) - Vo všetkých slovenských pohoriach trvá zrána len malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom oteplenia počas dňa sa vo Vysokých, Západných a v Nízkych Tatrách, v polohách nad 1700 metrov, zvýši na mierne, druhý stupeň. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Lavíny sa môžu vyskytnúť už len ojedinele. Ohrozené sú najmä osvietené strmé svahy so sklonom nad 35 stupňov a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha. Vzhľadom na podpriemernú výšku snehu na horách budú prevládať len splazy a malé lavíny z ťažkého mokrého snehu," upozornil s tým, že už pri prvom lavínovom stupni je možné ohrozenie pádom lavín.

Po prechode studeného frontu sa mierne ochladilo, približne o tri až päť stupňov. Teplota vzduchu v najvyšších polohách Tatier klesla na pol stupňa až dva stupne pod nulou, v stredných polohách sa pohybovala v rozpätí od plus troch do plus siedmich stupňov Celzia. Prevládalo polooblačné počasie, miestami až zamračené. Vietor fúkal len slabý alebo mierny, prevažne juhozápadného smeru s rýchlosťou do šesť metrov za sekundu, na hrebeňoch Tatier v nárazoch miestami do 16 metrov za sekundu.

Snehová pokrývka je už od rána mokrá, len miestami vo vysokých polohách Tatier je na povrchu zmrznutá kôra. "Sneh na slnkom osvietených svahoch sa v priebehu dňa mení na mokrý až kašovitý firn. Súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza približne od výšky 1350 až 1400 metrov nad morom v závislosti od orientácie," doplnil.