Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

MATYSOVÁ: Dedinčania cez vojnu zachránili vojenského pilota

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Pán Michal Ilkovič mal v tom čase 13 rokov a spomína si, že sa to stalo niekedy v septembri 1944.

Matysová 25. júla (TASR) – Časti havarovaného lietadla sovietskej armády, ktoré cez vojnu havarovalo neďaleko vrchu Marmon, sa ešte stále dajú nájsť vo dvoroch rodinných domov v obci Matysová v okrese Stará Ľubovňa. Zraneného pilota sa dedinčanom podarilo zachrániť.

Pán Michal Ilkovič mal v tom čase 13 rokov a spomína si, že sa to stalo niekedy v septembri 1944. V Bystrici vypuklo povstanie, Rusi už bojovali na Dukle, v okolí Ľubovne však bolo veľa Nemcov.

"Chlapi z Matysovej, čo sem prišli mlátiť obilie, tu večer spali v lese a zrazu počuli rachot, ako sa lámu konáre. Ráno našli lietadlo, na jedli bol zavesený padák a pilot bol bez ruky," hovorí 84-ročný dôchodca.

Mladého vojaka ošetrili a odniesli do horárne, na voze ho následne previezli do nemocnice v Kežmarku, kde ho lekári potajomky liečili. Museli dávať veľký pozor, aby sa Nemci nedozvedeli, že je to Rus.

"Nakoniec ho až do príchodu sovietskej armády niekde schovávali. Mal šťastie a dožil sa konca vojny. Pamätám si, že tu asi pred desiatimi rokmi aj bol, volá sa Jevgenij Archipov a navštívil miesta, kde spadlo jeho lietadlo, a pamätník, ktorý je na kopci Marmon," hovorí Ilkovič.

Doplnil, že neskôr sa dozvedeli o poslaní letu viac. Vraj malo na palube nejaké bomby a chystalo sa na bombardovanie strategických cieľov. Na palube boli traja muži, pri zistení poruchy dvaja opustili stroj a pilot ho nasmeroval do lesa.

"Otec mi prísne zakázal, aby som išiel k tomu lietadlu, a ja som poslúchol. V jednu nedeľu večer sa našiel nejaký expert a asi to podpálil, lebo sa ozval výbuch. Bol som vtedy asi kilometer odtiaľ a tlaková vlna ma zvalila pod medzu," spomína si dôchodca. Nikto sa vraj, našťastie, nezranil.

Začiatkom 70. rokov sem chodili aj študenti leteckej školy a hľadali pozostatky lietadla. Pán Ilkovič dodáva, že materiál zo spadnutého lietadla ľudia z dediny využili pre svoje potreby, lebo išlo hlavne o hliník a ľahké kovy, čo vtedy bolo veľmi vzácne.

"Také kúsky z toho vraku sa dali nájsť všade, lebo ľudia to rozobrali. Keď nevedeli, ako to už lepšie využiť, obložili tým aj latrínu alebo ste kusy našli na psej búde. Vyrábali napríklad také nádoby na kŕmenie. Zišlo sa aj palivo, ľudia aspoň mali čím svietiť," pripomína s úsmevom pán Ilkovič.

Pochybuje, že v tom období by niekto na Slovensku mal psiu búdu z leteckého hliníka ako v Matysovej. Konštatoval, že niekoľko kusov sa určite ešte nájde v starých dvoroch a na pôjdoch. Na jednom z dvorov je ešte časť krídla havarovaného lietadla, čo nám potvrdil aj jeho majiteľ.

Spomienka na túto udalosť zostáva v mysliach Matysovčanov, ktorí ju považujú za časť svojej novodobej histórie. Mnohí z nich vystúpili na Marmon, kde sa nachádza malý pamätník. K miestu vzdialenému asi dva kilometre od dediny vedie aj známy turistický chodník od Starej Ľubovne a je častou zastávkou turistov.