Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na hrade Šariš pribudol drevený most bez klincov

Šarišský hrad, ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Tri mesiace ho vyrábal tesársky majster Jaroslav Hyrja. Zhotovil ho bez jediného klinca a bez použitia železných komponentov.

Veľký Šariš 4. novembra (TASR) – Na hrade Šariš pribudol v uplynulých dňoch 11 metrov dlhý a viac ako dva metre široký nový drevený most. Tri mesiace ho vyrábal tesársky majster Jaroslav Hyrja. Zhotovil ho bez jediného klinca a bez použitia železných komponentov.

"Bude slúžiť pre vstup na horný hrad, je postavený pravdepodobne na pôvodnom mieste. Urobili sme ho podľa požiadaviek Krajského pamiatkového úradu v Prešove. Predlohou bol most na hrade Krakovec v Česku," uviedol správca hradu Ladislav Babuščák.

Most je bezbariérový a jeho súčasťou bude aj kamenná nájazdová rampa. "Most bude ošetrený ľanovým olejom proti poveternostným podmienkam a škodcom," doplnil Babuščák.

Výroba mosta z dubových hranolov trvala tri mesiace. "Bola to veľmi náročná a komplikovaná práca, keďže trámy boli krivé a nemali rovnaký rozmer. Nebolo to v rovine, všetko som musel stále premeriavať, kresliť a prekresľovať. Všetko muselo pasovať," povedal tesár Jaroslav Hyrja s tým, že ho zhotovil tak ako kedysi, bez akéhokoľvek železa.

"Všetko sú prepláty, nie sú tam slepé spoje, drží to samo osebe," dodal Hyrja.