Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Nemocnica v Poprade ponúka služby sprievodcov, pomáhať majú pacientom

Na snímke štandardná izba vynoveného urologického oddelenia Nemocnice Poprad v Poprade 12. júna 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pacienti neraz majú problém s orientáciou v nemocnici - niektorí sú v strese zo svojho zdravotného problému, iných desí nové miesto.

Poprad 29. septembra (TASR) - Najnovšia služba Nemocnice Poprad, a. s., je opäť určená jej pacientom a návštevníkom. "Dlhoročné skúsenosti nás presvedčili, že množstvo ľudí potrebuje v nemocnici pomoc, v mnohých prípadoch ešte skôr, ako sa dostanú do rúk zdravotníckeho personálu. Či už ide o to, že nevedia, na koho sa majú so svojím problémom obrátiť, majú problém s orientáciou v priestoroch nemocnice, prípadne sa jednoducho ostýchajú opýtať u informátora," objasnila hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

Niektorí pacienti sú podľa nej v strese zo svojho zdravotného problému, iných desí nové miesto. Vedenie nemocnice sa preto rozhodlo využiť možnosť spolupráce s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorej predmetom je vykonávanie dobrovoľníckej činnosti v Nemocnici Poprad, a. s. V rámci aktivít sociálneho typu, ako je napr. pomoc starším, sociálne odkázaným, chorým, sprevádzanie na vyšetrenie či pomoc pri prevoze pacientov, nemocnica momentálne využíva služby štyroch z takto zamestnaných osôb. Zastávajú pozíciu sprievodcov pre pacientov a poskytujú tiež pomoc pri prevoze pacientov v rámci Dopravnej zdravotnej služby.

"Počas leta prešli títo zamestnanci základnými školeniami, vďaka ktorým by mali zvládnuť komunikáciu i orientáciu v nemocnici. Sprievodcov nájdete na prízemí nemocnice, v priestoroch medzi hlavným vchodom a vchodom od centrálneho príjmu, prípadne na vrátnici, pokiaľ práve nesprevádzajú niektorého z pacientov," dodala Galajda s tým, že sú viditeľne označení tričkom s logom nemocnice a nápisom Sprievodca.