Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Okná na kostolíku pri Domaši zrekonštruovali aj s podporou cyklistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Počas júlového cyklistického podujatia Okolo Domaše vyzbierali na opravu tejto národnej kultúrnej pamiatky 600 eur.

Nová Kelča 7. októbra (TASR) - Okná na kostolíku v Novej Kelči v okrese Vranov nad Topľou zrekonštruovali aj vďaka podpore cyklistov. Počas júlového cyklistického podujatia Okolo Domaše vyzbierali na opravu tejto národnej kultúrnej pamiatky 600 eur.

„Každé euro je dobré. Bolo od nich pekné, že prispeli takouto sumou, ktorú sme doložili k tomu, aby sme mohli zrekonštruovať okná. Boli porušené niektoré časti vitrážových skiel. Sme radi, že je to zasklené,“ uviedol Roman Matisovský, správca farnosti Turany nad Ondavou, pod ktorú patrí aj Nová Kelča.

Podľa neho sa pre túto formu obnovy rozhodli aj preto, aby bol objekt uzavretý. „Aby hmyz a vtáctvo, ktoré tu občas zavítalo, neškodilo tejto stavbe,“ vysvetlil. Celková suma na rekonštrukciu vitráží predstavovala 1700 eur.

Stavba si vyžaduje komplexnú obnovu. Plány do budúcna sú podľa Matisovského veľké. „Chceme začať strešnou konštrukciou. Všetko závisí od financií,“ poznamenal. Ako povedal, potreba záchrany kostolíka miestnych spája. V blízkej budúcnosti majú byť zreštaurované aj štyri sochy anjelov, ktoré sa nachádzajú v jeho prednej časti.

Barokovo-rokokový kostol sv. Štefana kráľa z roku 1780 je situovaný pod úrovňou Domaše a je pozostatkom zatopenej obce Kelča. Turisti ho po desiatkach rokov mohli vidieť aj z paluby výletnej lode Bohemia. Ako povedal Radovan Kapraľ, starosta obce Kvakovce, ktorá plavidlo prevádzkuje, počas necelého leta loď prepravila približne 21.000 ľudí.