Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Orlica Anička opustila Európu, po dvanástich dňoch je v Ázii

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Chavko

Anička opustila svoje hniezdo na Slovensku 18. septembra. GPS solárnu vysielačku, vďaka ktorej je možné sledovať jej pohyb, jej ochranári umiestnili na telo ešte v minulom roku.

Vysoké Tatry 30. septembra (TASR) – Orlica Anička, ktorej let na zimovisko do Afriky môže sledovať verejnosť cez internet, už opustila Európu. Po 12 dňoch letu je tak od pondelka (29.9.) v Ázii. „Letela bez odpočinku, pod Burgasom sa nezdržala, aj trošku zrýchlila. Chcela predbehnúť zlé počasie, ktoré sa valilo cez Balkán,“ priblížil riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Noc prečkala v balkánsko–európskej časti na severe Turecka. Počasie sa podľa Majka nečakane obrátilo proti Aničke, oblasťou prechádzal front. Odpočívala vo veternom a daždivom počasí v lesíku na severe Turecka 80 kilometrov pred Istanbulom. „Ak sa nám schová v hustom lese, sme bez signálu. Jej trasa viedla priamo na Istanbul, malú prestávku mala na jeho predmestí,“ dodal riaditeľ Správy TANAP.

Veľkou prekážkou pre vtákov, ktoré lietajú veľké vzdialenosti, je podľa neho vodná hladina, nad ktorou sa nevytvárajú termické prúdy, nápomocné pri preletoch. Takúto prekážku, Marmarské more, uvidela Anička pred Istanbulom. Mesto sa tak rozhodla obletieť severne, v tomto koridore bola stále nad pevninou. „Bospor je prieliv medzi európskou a ázijskou časťou Turecka, teda medzi Balkánskym polostrovom a Malou Áziou. Po preletení najužšieho medzikontinentálneho prielivu na zemi sa nám Anička dostala do Ázie, kde na severe Turecka evidujeme jej posledné pozície,“ uzavrel Majko.

Anička opustila svoje hniezdo na Slovensku 18. septembra. GPS solárnu vysielačku, vďaka ktorej je možné sledovať jej pohyb, jej ochranári umiestnili na telo ešte v minulom roku. Vtedy si však mysleli, že je to samec, a tak jej dali meno Arnold. Až tento rok na jar zistili, že ide o samičku orla krikľavého a premenovali ju na Aničku.