Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Jedenásť osobností popradskej histórie sprevádza cestujúcich v MHD

Na snímke monitor v autobuse, na ktorom sa premietajú informácie o historickej osobnosti Popradu Dávidovi Huszovi Foto: TASR/Oliver Ondráš

Postarala sa o to videoprezentácia, ktorú zabezpečila samospráva ako pokračovanie popularizácie najzaujímavejších osobností a momentov z histórie mesta.

Poprad 18. marca (TASR) - Jedenásť osobností z popradskej histórie robí spoločnosť cestujúcim v autobusoch mestskej hromadnej dopravy (MHD). Postarala sa o to videoprezentácia, ktorú zabezpečila samospráva ako pokračovanie popularizácie najzaujímavejších osobností a momentov z histórie mesta.

"Projekt odštartoval pri príležitosti 200. výročia narodenia Dávida Husza, ktoré si v Poprade pripomenuli na jeseň 2013," informoval komunikačný manažér miestnej samosprávy Marián Galajda.

Okrem divadelného predstavenia, vedomostnej súťaže a ďalších aktivít prišla vtedy samospráva aj s prezentáciou historických osobností prostredníctvom autobusov MHD. "Kým v interiéri autobusov vybavených TV obrazovkami mohli cestujúci počas prepravy sledovať videoportrét Dávida Husza, zaujímavé boli autobusy aj pri pohľade zvonka. Historické osobnosti mesta sa totiž na verejnosť pozerali aj z olepov týchto prostriedkov MHD," dodal Galajda. Do ulíc mesta sa tak dostali autobusy s portrétmi Dávida Husza, Aurela Viliama Scherfela, Augustína Szásza, Gedeona Majunkeho, Júliusa Csákyho a Karola Augusta Scholtza.

V novej videoprezentácii, ktorá nahradila portrét Dávida Husza, sa okrem už spomenutých šiestich osobností predstavujú aj Albín Csáky, Július Maličký, Ján Juraj Rainer, Vincent Matejka, Jozef Šašinka a Jakub Cziser st., všetko osobnosti spojené životným príbehom s Popradom. "Videoprezentáciou chceme Popradčanom pripomenúť tváre ľudí, ktorí sú spätí s naším mestom. Chceme zároveň, aby Popradčania vedeli, prečo máme dôvod byť na týchto ľudí právom pyšní," vysvetlil Galajda.

Popradčania cestujúci autobusmi MHD s TV obrazovkami si môžu cestu spestriť aj súťažou spojenou s týmito osobnosťami. Stačí využiť bezplatné WIFI pripojenie a odpovedať mailom na súťažné otázky, priebežne sa objavujúce v infotexte. Až do konca apríla bude každý týždeň zo správnych odpovedí vyžrebovaný jeden výherca.