Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Prešovský kraj

Dobrovoľníci, ktorí chcú pomáhať na P15, sa môžu ešte prihlásiť

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Záujemcovia sa môžu prihlásiť iba online do 14. júna na internetovej stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk v časti registrácia – dobrovoľníci, na mieste podujatia to už možné nie je.

Poprad 29. mája (TASR) – Dobrovoľníci, ktorí chcú pomáhať na národnom stretnutí mládeže P15 v Poprade, majú na prihlásenie ešte dva týždne. Rada pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktorá stojí za prípravou P15, bude na prelome júla a augusta potrebovať pomoc desiatok dobrovoľníkov. Záujemcovia sa môžu prihlásiť iba online do 14. júna na internetovej stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk v časti registrácia – dobrovoľníci, na mieste podujatia to už možné nie je.

„Príprava a organizácia P15 v sebe ukrýva veľa námahy a práce, a preto je dôležité, aby sa za to postavil silný tím. Pozývame preto do spolupráce všetkých, ktorí sú ochotní pridať ruku k dielu, pomôcť a slúžiť so svojimi darmi a schopnosťami," hovorí kňaz Ondrej Chrvala, poverený prípravou národného stretnutia mládeže, podľa ktorého každý záujemca musí vyplniť formulár pre dobrovoľníkov na stránke. Tým, ktorí budú vybratí, bude zabezpečená základná strava, ubytovanie a program počas prípravného týždňa. Je možné sa zapísať napríklad do dobrovoľníckej skupiny.

Pomoc sa začne prípravným týždňom od 27. júla a skončí 3. augusta, teda deň po ukončení P15. „Na R13 v Ružomberku, predchodcovi P15, sa nám počas prípravného týždňa podarilo nielen technicky pripraviť podujatie, ale zároveň aj vybudovať vzťahy medzi dobrovoľníkmi natoľko, že nakoniec tvorili rodinu, ktorá bola schopná nielen slúžiť účastníkom, ale odovzdať im aj tohto ducha rodiny. Tešíme sa, že to môžeme skúsiť opäť," dodáva Chrvala. Dobrovoľníkov teda nečaká len práca, ale aj bohatý duchovný program, zložený z povzbudení, modlitieb, svätých omší a adorácií. Chystá ho tím z Domu Anny Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom.

Dobrovoľníci musia mať najmenej 17 rokov, ak majú menej ako 18, musia vedúcemu skupiny priniesť splnomocnenie od rodičov. Ďalšou podmienkou je odporúčanie od kňaza, preukázanie dobrovoľníckej skúsenosti, flexibilita a ochota pomôcť kdekoľvek. Počas prípravného týždňa bude prebiehať príprava celého organizačného a dobrovoľníckeho tímu a zároveň aj aktívna príprava úloh v jednotlivých oblastiach organizácie. Tím, ktorý chystá P15, potrebuje najmä animátorov. Aktuálne je prihlásených okolo 100 dobrovoľníkov.

Národné stretnutie mládeže v takýchto rozmeroch sa koná po druhý raz. Podobné podujatie celonárodného formátu sa konalo pred dvoma rokmi v Ružomberku. Viacdňovú alternatívu pre tých, ktorí nemohli vycestovať na Svetové dni mládeže (SDM) do Brazílie, navštívilo približne 3000 mladých ľudí z viacerých krajín. Na príprave sa vtedy podieľalo vyše 300 dobrovoľníkov. Každý rok sa konajú stretnutia mladých v jednotlivých diecézach, ktoré navštevuje stovky ľudí. P15 pripomenie i návštevu pápeža Jána Pavla II. v meste Poprad spred 20 rokov, pričom mesto mu odhalí pamätnú tabuľu.