Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Na kruhovom objazde v Poprade bude na vodičov dohliadať anjel

Na snímke detail takmer 13 metrov vysokej a 850 kilogramov vážiacej kovovej sochy anjela, ktorá sa nachádza na kruhovom objazde v strede mesta Poprad, 29. novembra 2019. Foto: TASR

Anjel sa na kruhovom objazde objavuje už od roku 2009.

Poprad 29. novembra (TASR) – Na hlavný kruhový objazd v Poprade po roku opäť priletel anjel, ktorý po 11. raz tvorí jednu z dominánt svetelnej vianočnej výzdoby v najväčšom meste pod Tatrami. „Priletel tradične vrtuľníkom, netradične však v novom šate, keďže je vyšší, ťažší a ligotavejší. Naša najväčšia vianočná atrakcia zostane v strede kruhového objazdu mesiac a pol,“ uviedla hovorkyňa mesta Poprad Jarmila Hlaváčová.

Anjel je vysoký zhruba 13 metrov a váži 850 kilogramov, čo je v porovnaní s predošlou sochou takmer o 150 kilogramov viac. „Táto váha dala zabrať montérom a vrtuľníku, ale všetci boli na jeho osadenie dokonale pripravení,“ ubezpečila hovorkyňa. Konštrukcia prešla celkovou rekonštrukciou zvarov aj kotvenia. Povrch sochy pokrýva 42.000 svetelných LED bodov a anjel je osvetlený v nových farbách, odetý v novom „šate“, má dlhé vlasy a hrá na harfe. „Tohtoročnou novinkou sú aj nainštalované svetelné stromčeky, ktoré sa budú nachádzať priamo pod ním,“ doplnila Hlaváčová.

Prvýkrát sa na popradskom kruhovom objazde zjavil anjel v roku 2009, tento rok je to vôbec prvýkrát, keď priletel úplne nový. „Počas inštalácie došlo z bezpečnostných dôvodov k celkovej uzávere kruhového objazdu. Táto uzávera trvala približne desať minút,“ dodal náčelník mestskej polície Marián Gardoš. Prílet vianočnej dominanty vyvolal obrovský záujem a za posledných desať rokov sa na jej príchod prišiel pozrieť zatiaľ najväčší počet ľudí. Svetelnú výzdobu v celom meste uvedú do prevádzky na budúci týždeň počas tradičného príchodu Mikuláša.