Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Na kopci Krížová nad Popradom vyrastá Kaplnka Vzkriesenia

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Kaplnka Vzkriesenia je aj napriek svojím malým rozmerom navrhnutá tak, aby vzbudzovala maximálny duchovný a fyzický zážitok.

Poprad 1. októbra (TASR) - Na kopci Krížová, ktorý leží v nadmorskej výške 941 metrov neďaleko Popradu, vyrastá originálna drevostavba kaplnky. Autormi nápadu, ktorý vznikol v roku 2011, sú architekt Samuel Netočný a riaditeľ Mestských lesov Poprad Róbert Dula. Štúdia Kaplnky Vzkriesenia je výsledkom snahy ozvláštniť toto jedinečné miesto v časti mesta nazvanej Kvetnica.

"Kaplnka Vzkriesenia je aj napriek svojím malým rozmerom navrhnutá tak, aby vzbudzovala maximálny duchovný a fyzický zážitok. Svetlo prechádza stenami bez okien a jeho hra s tieňom vytvára v každom momente inú atmosféru, čím nás láka postáť dlhšie, ako by sme si pri vstupe mysleli. Kaplnka sa stáva metaforou nášho pozemského sveta obklopeného jasným Božím svetlom, ktoré sa len málokedy snažíme hľadať a nasledovať," vysvetlil autor architektonického návrhu Samuel Netočný.

Konštrukcia kaplnky je založená na unikátnom rozložení asi stovky stĺpov. Ich vzájomná poloha vytvára masívnu stenu, cez ktorú ľudské oko neprehliadne a izoluje človeka od okolitej prírody. "Naopak, ostré a precízne slnko prežiari cez malé štrbiny interiér a v každom momente mu prepožičia neopakovateľnú atmosféru," doplnil popradský architekt v súčasnosti pôsobiaci vo Viedni.

Celá kaplnka bude postavená z červeného smreka, ktorý je odolný voči vplyvom počasia a na vonkajšom plášti pôsobením poveternostných podmienok bude šednúť, kým vo vnútri kaplnky si zachová svoju červenkastú farbu. Oltárnu časť doplní plastika Vzkriesenie Krista kežmarského sochára Otta Korkoša. Ku kaplnke vedie už v súčasnosti z miesta neďaleko Kostola sv. Heleny krížová cesta. Na tej by mali v budúcom roku pribudnúť originálne drevené kríže. Kaplnka by v prípade priaznivého počasia a dostatku financií mohla byť hotová už v prvej polovici októbra.

"V týchto dňoch bola ukončená drevená časť kaplnky, ktorej chýba už len strecha. Na tú sú ale potrebné ďalšie prostriedky. Práve preto prebieha finančná zbierka, prostredníctvom ktorej môžu dobrovoľníci pomôcť s finalizáciou projektu a dokonca si niektoré zo 14 zastavení krížovej cesty adoptovať," zdôraznil Netočný. Bližšie informácie o celom projekte, ako aj možnostiach podpory nájde verejnosť na blogu http://krizova-cesta-poprad.blogspot.sk/. Celý projekt sa realizuje s podporou farského úradu v Poprade a popradskej samosprávy, ktorá iniciátorom poskytla drevo z mestských lesov a symbolický nájom v prípade pozemku, na ktorom kaplnka stojí.