Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Kuchárkam v školských jedálňach v Poprade zvýšia platy

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Svojím platom sa kuchárky dostanú nad úroveň minimálnej mzdy.

Poprad 17. februára (TASR) – Školy v Poprade dostanú o 45.500 eur viac. Rozhodol o tom Mestský úrad v Poprade.

Zvýšenie platov pre personál v školských jedálňach na území mesta Poprad znamená, že kuchárky by mali svojím ohodnotením prekročiť úroveň minimálnej mzdy. "Zaradenie týchto zamestnancov je z pohľadu platových tried veľmi nízke. A ide pritom o zamestnancov, ktorí sa starajú o stravovanie tisícok detí. Mnohokrát boli na úrovni minimálnej mzdy, dokonca bolo aj obdobie, kedy sme museli pár eur doplácať, aby sme dosiahli úroveň minimálnej mzdy," objasnila Edita Pilárová z oddelenia školstva Mestského úradu v Poprade.

Stúpla dotácia na dieťa

Samospráva sa preto rozhodla zvýšiť dotáciu na dieťa a žiaka, teda potenciálneho stravníka v zariadeniach školského stravovania. "Po schválení všeobecne záväzného nariadenia mesta Poprad sa o deväť eur zvýši spomínaná dotácia v zariadeniach školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad a o osem eur v prípade neštátnych zriaďovateľov," konkretizovala Pilárová. Tento zámer jednohlasne odsúhlasili aj poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na minulotýždňovom zasadaní.

Celkovú situáciu v exteriérovom a interiérovom vybavení škôl, školských jedální, ako aj stav modernizácie výchovno-vzdelávacieho procesu si zmapoval v uplynulých týždňoch aj primátor Anton Danko. "Aj keď som presvedčený, že prioritne by sa o školstvo mal starať štát, rozhodol som sa osobne prejsť každú školu a získať priamo na mieste informácie o tom, ktoré problémy školy trápia. Len tak si môžeme urobiť predstavu, ako škola funguje a ako jej môžeme pomôcť," konštatoval.

Okrem riešenia situácie v školských jedálňach, na ktoré sa kladú čoraz vyššie požiadavky týkajúce sa kvality podávaných jedál deťom a žiakom, hovorilo sa aj o iných špecifických požiadavkách. "Dali sme žiadosť na novú svetelnú tabuľu v našej telocvični, pretože je už stará a nefunkčná. Primátor prisľúbil, že urobí, čo sa bude dať," uviedla riaditeľka Základnej školy (ZŠ) s Materskou školou (MŠ) na Komenského ulici Jarmila Cervová. MsZ napokon prostriedky na nákup novej elektronickej časomiery schválilo.

Popradská samospráva pokračuje aj v tomto roku v naplánovaných kapitálových investíciách do škôl. Rekonštruovať sa budú strechy MŠ na Jarnej ulici a ZŠ na Komenského ulici. Ďalšie prostriedky pôjdu do areálu školy na Francisciho ulici, 50.000 eur je vyčlenených na gastro techniku bez určenie konkrétnych škôl. Táto finančná čiastka bude rozdelená podľa aktuálnych žiadostí a potrieb jednotlivých školských jedální.