Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Poprad chce zintenzívniť spoluprácu so susedmi z poľskej strany Tatier

Jozef Švagerko, archívna snímka Foto: FB Jozef Švagerko

Veľmi sa teším, že sa vrátime k spolupráci, skonštatoval aj primátor Zakopaného.

Poprad 10. novembra (TASR) - Primátor mesta Poprad Jozef Švagerko spolu s viceprimátorom Pavlom Gašperom navštívili počas uplynulých dní poľské mesto Zakopané. Dôvodom tejto cesty bola snaha zintenzívniť vzájomnú spoluprácu v regióne Tatier. Delegáciu vedenia mesta Poprad prijal primátor Zakopaného Leszek Dorula. Prvé vzájomné stretnutie prvých mužov oboch miest sa nieslo v konštruktívnej atmosfére. Iniciatívu primátora Popradu jeho poľský kolega privítal.

"Veľmi sa teším, že sa vrátime k spolupráci. Sme predsa susedmi a susedia by mali spolupracovať pre dobro oboch strán a dobro toho, čo nás spája, teda Vysokých Tatier. Verím, že návrat k spolupráci bude pre nás a pre obyvateľov našich miest spoločným úspechom," uviedol Dorula. Spolupráca Popradu a Zakopaného by sa mala sústrediť predovšetkým na oblasti cestovného ruchu, kultúry a regionálneho rozvoja. Profitovať by z nej tak mali nielen návštevníci oboch miest, ale aj ich obyvatelia.

"Myslím, že je to dobrá vec, ku ktorej by sme sa mali vrátiť. Máme si navzájom čo ponúknuť, takže je dôležité opäť začať spolupracovať. Som si istý, že vzápätí prídu nové nápady a nové myšlienky, ktoré posunú vzájomnú spoluprácu na ešte vyššiu úroveň," doplnil primátor Švagerko. Už v najbližších dňoch by malo dôjsť k užšiemu prepojeniu mestských webov tak, aby obyvatelia a návštevníci Zakopaného vedeli, čo sa deje v Poprade, a naopak. Základ spolupráce týchto miest položila Deklarácia o spolupráci, ktorú predstavitelia samospráv Popradu, Zakopaného a Vysokých Tatier podpísali už v roku 2003. Zatiaľ najúspešnejším spoločným projektom tejto spolupráce je Tatranská lyžiarska liga.