Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Prešov a Sabinov si dnes pripomínajú Svetový deň povedomia o autizme

Na snímke autistka kreslí v tvorivej dielni v domove sociálnych služieb Drahuškovo v Krajnom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V Sabinove dnes o 17.00 h spoločne pri soche Sabíny rozsvietia modré sviece a vypustia modré balóny šťastia. Mesto zároveň vyzýva ľudí, aby si na podujatie obliekli aj niečo modré.

Prešov/Sabinov 2. apríla (TASR) – Mestá Prešov a Sabinov sa dnes zapájajú do akcií upozorňujúcich na to, že je Svetový deň povedomia o autizme.

V Sabinove dnes o 17.00 h spoločne pri soche Sabíny rozsvietia modré sviece a vypustia modré balóny šťastia. Mesto zároveň vyzýva ľudí, aby si na podujatie obliekli aj niečo modré. Podľa riaditeľky Mestského kultúrneho strediska v Sabinove Lucie Mihokovej tak obyvatelia jednoducho vyjadria podporu autistom a tiež ich blízkym.

Aj mesto Prešov ako stredisko vzdelávacích a výchovných inštitúcií pre autistov, kde sídli Súkromná základná škola s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom, Francesco-regionálne autistické centrum a tiež Krajské autistické centrum sa do Svetového dňa povedomia o autizme zapojí tým, že približne o 19.00 h na modro vysvieti radnicu i Vodárenskú vežu v širšom centre. Do kampane sa môžu Prešovčania zapojiť tak, že majú niečo modré na sebe.

„Je to prejav našej solidarity s osobami trpiacimi týmto ochorením, ale aj k ľuďom z ich okolia, ktorí rovnako potrebujú pomoc,“ skonštatovala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Ako uviedol Milan Grejták z tlačového oddelenie mestského úradu, prešovské inštitúcie v rámci osvetovej činnosti už v marci realizovali prednášky pre študentov prešovských stredných škôl a prijímali aj študentské exkurzie. Priamo na Svetový deň povedomia o autizme v spolupráci so združením Sociálny Prešov a Výchova zdravej rodiny organizujú výstavu obrazov prešovských detí s autizmom vytvorených v rámci arteterapie. Na Hlavnej ulici v Prešove budú zároveň premietané videá a prezentácie o tejto problematike z prostredia školy pre deti s autizmom.

Keďže Deň autizmu tohto roku vychádza na Zelený štvrtok, každoročný benefičný koncert Súkromná základná škola s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom presunula na stredu (8.4.). Uskutoční sa v kine Scala a v krátkom programe sa v ňom predstavia aj deti a žiaci špecializovanej školy v spolupráci s prešovskými kapelami.

„Pre ľudí s autizmom preto nie je jednoduché žiť medzi bežnými ľuďmi, ktorí majú intuíciu, vedia veci prepájať z jedného prostredia do druhého, vedia predvídať, majú predstavy, imitáciu, komunikačné zručnosti a tým sú uspôsobení žiť na tejto zemi a v sociálnom prostredí. Autisti potrebujú pre život medzi nami tlmočníka, ktorý ich bude sprevádzať životom,“
skonštatovala riaditeľka Francesco-regionálneho autistického centra Eva Turáková.