Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

PREŠOV: Arcibiskup Ján Babjak ocenil primátora Svidníka Jána Holodňáka

Na archívnejsnímke prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak Foto: TASR/Milan Kapusta

Ocenenie z rúk prešovského arcibiskupa a metropolitu prevzal svidnícky primátor v Arcibiskupskej kaplnke sv. Jozefa.

Prešov 25. novembra (TASR) – Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak prijal v utorok 24. novembra v arcibiskupskej rezidencii v Prešove primátora mesta Svidník Jána Holodňáka, ktorému odovzdal Zlatú medailu blahoslaveného biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča. Ocenenie mu udelil za vynikajúcu spoluprácu, rozvoj a šírenie dobrého mena Gréckokatolíckej cirkvi v meste Svidník i na Slovensku a mimoriadny osobný podiel a podporu pri zveľaďovaní cyrilo-metodského dedičstva.

Ako informoval hovorca gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík, ocenenie z rúk prešovského arcibiskupa a metropolitu prevzal svidnícky primátor v Arcibiskupskej kaplnke sv. Jozefa. Na slávnostnom podujatí boli prítomnosti aj pomocný prešovský biskup Milan Lach a kňazi z arcibiskupskej kúrie a zamestnanci arcibiskupského úradu.

Petrík uviedol, že vo Svidníku žije okolo 12.000 obyvateľov, z ktorých väčšina sú gréckokatolíckeho vierovyznania. V meste pôsobia dve gréckokatolícke farnosti. Spolu s ďalšími cirkvami (rímskokatolíckou a pravoslávnou), Gréckokatolícka cirkev prispieva k duchovnému rozvoju tohto mesta na severovýchode Slovenska.