Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

V Prešove sa diskutuje o projektoch a spolupráci s Ukrajinou

Na konferencii je približne 70 účastníkov z vyšších územných celkov, samospráv, mimovládnych inštitúcií, rozvojových agentúr, podnikateľského prostredia a iných inštitúcií.

Prešov 25. septembra (TASR) – Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku otvorila dnes v Prešove už druhý ročník konferencie s názvom Cezhraničné dialógy, kde odborníci z rôznych krajín diskutujú o projektoch cezhraničnej spolupráce Slovenska a Ukrajiny aj o tom, ako ich môže súčasný konflikt u nášho východného suseda ovplyvniť.

„Čiastočne toto dnešné podujatie ovplyvnila situácia na Ukrajine. Prvú časť konferencie venujeme externým faktorom ovplyvňujúcim realizáciu projektov. V prvom paneli chceme rozobrať ekonomickú situáciu na Ukrajine a ako to môže ovplyvniť cezhraničné projekty. Máme tu expertov aj z vojenskej oblasti, napríklad riaditeľa hraničnej a cudzineckej polície, ktorý bude referovať o situácii na hraniciach a hraničných prechodoch, pretože všetko toto môže ovplyvniť realizáciu projektov,“ uviedol jeden z organizátorov konferencie zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Vladimír Benč.

Ďalšie dva panely sa venujú konkrétnym vnútorným podmienkam pre spoluprácu medzi Prešovským a Košickým krajom so Zakarpatskom. Vystúpia aj zástupcovia z Poľska a Maďarska, aby zhodnotili spoluprácu s regiónmi, ktoré hraničia s ich krajinami na východe.

Na konferencii je približne 70 účastníkov z vyšších územných celkov, samospráv, mimovládnych inštitúcií, rozvojových agentúr, podnikateľského prostredia a iných inštitúcií. Podľa organizátorov konferencie je dosah konfliktu na projekty zatiaľ len malý, no zhoršila sa situácia samospráv a štátnych orgánov, s ktorými najčastejšie spolupracujú. Podľa Benča sa znížili nielen financie na fungovanie týchto inštitúcií, ale aj na mzdy zamestnancom, čo sa môže negatívne odraziť na projektoch. Práve konferencia má za cieľ zefektívniť spoluprácu a priniesť nové riešenia pomoci najmä pre oblasti susediace so Slovenskom.

„Potrebujeme ďalej rozvíjať spoluprácu v oblasti kultúrnej či športovej, vyriešiť infraštruktúru a cezhraničné priechody. Z tejto konferencie sa bude robiť zborník a odporúčania na jednotlivé ministerstva a nadviaže na ňu veľká októbrová konferencia v Bratislave,“ uzavrel Benč.