Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Radnica v Prešove chce pešiu zónu viac sprístupniť pre chodcov

Na snímke pohľad na Šarišskú galériu v Prešove z Hlavnej ulice. Prešov, 7. februára 2017. Foto: TASR/Milan Kapusta

Povolenie na vjazd do pešej zóny môže v niektorých prípadoch mesto Prešov vydať aj na dobu určitú, spravidla neprevyšujúcu tri mesiace.

Prešov 20. novembra (TASR) - Mesto Prešov v týchto dňoch umiestňuje na niektorých uliciach pešej zóny pevné zábrany. Cieľom je vrátiť pešiu zónu chodcom. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

"Pevné zábrany sú v týchto dňoch postupne umiestnené na uliciach Svätoplukova, Metodova, Floriánova, Tkáčska, Ku Kumštu a Kováčska, a to podľa odsúhlaseného dopravného značenia. Ide totiž o pešie ťahy, ktoré sú svojimi šírkovými parametrami a konštrukčným vyhotovením dopravne určené prioritne pre chodcov. Vozidlá na týchto uliciach často ohrozujú a obmedzujú chodcov," uviedla Šitárová s tým, že cieľom umiestňovania pevných zábran je dať viac priestoru chodcom a zaistiť tak viac bezpečnosti na pešej zóne.

Do pešej zóny je povolený vjazd len vozidlám, ktorým to umožňuje dopravná značka. "Povolenie na vjazd do pešej zóny môže vydať mesto Prešov na základe podanej žiadosti na dobu maximálne jedného roka a len pre vozidlá zabezpečujúce samosprávne funkcie mesta a verejnoprospešné služby a vozidlá zabezpečujúce realizáciu prác pre mesto Prešov na základe zmluvného vzťahu," priblížila Šitárová.

Povolenie na vjazd do pešej zóny môže v niektorých prípadoch mesto Prešov vydať aj na dobu určitú, spravidla neprevyšujúcu tri mesiace. V takýchto prípadoch ide najmä o vlastníkov nehnuteľností s cieľom dopravného prístupu či podnikateľov so sídlom firmy na pešej zóne a podobne.

Zastavenie v zóne s dopravným obmedzením je povolené len na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo vystúpenie a na urýchlené naloženie alebo zloženie nákladu.

"Počas konania civilných alebo cirkevných obradov, konajúcich sa v objektoch, kostoloch a chrámoch nachádzajúcich sa v tejto zóne je povolené státie maximálne dvoch osobných motorových vozidiel pre jeden obrad s možnosťou státia počas trvania obradu," dodala Šitárová.