Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Prešovský kraj

Primátorka Prešova hľadala investorov v Pittsburghu

Na snímke primátorka Prešova Andrea Turčanová, archívne foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Prešovská delegácia navštívila aj športoviská s ľadovými plochami vrátane arény klubu NHL Pittsburgh Penguins.

Prešov 20. októbra (TASR) – Z pracovnej cesty v Pittsburghu v USA sa vrátila v týchto dňoch štvorčlenná delegácia z Prešova, ktorú viedla primátorka mesta Andrea Turčanová. Počas štyroch dní rokovali s predstaviteľmi štátnej sféry (government), s tromi investormi, so zástupcom bankového sektora a so zástupcami z oblasti vzdelávania a kultúry. Prešovčanov prijal na radnici aj primátor mesta Pittsburgh William Peduto. Medzi oboma mestami existuje partnerský vzťah. Informovala o tom hovorkyňa Prešova Veronika Kmetóny Gazdová.

„Máme za sebou úspešnú pracovnú cestu. Veľmi podnetné bolo stretnutie na pittsburskej radnici, navštívili sme strednú školu, kde študujú štyria prešovskí hokejisti, stretli sme sa so zástupcami investorov a nevynechali sme ani návštevu firmy, ktorá je expertom na výstavbu a rekonštrukciu zimných štadiónov,“ zhodnotila služobnú cestu primátorka. Pri nadväzovaní kontaktov pomohol honorárny konzul Slovenska v Pittsburghu Joseph Senko.

Členovia slovenskej delegácie absolvovali rokovania s troma americkými spoločnosťami z oblasti technológií a inžinieringu, ako aj s vysokým predstaviteľom americkej banky Morgan Stanley. Prítomní sa zhodli na spoločnej vôli pretaviť rokovania do podoby konkrétnych investícií amerických firiem v Prešove.

Primátorka Prešova mala prvý raz v histórii aj prejav počas zasadnutia mestského parlamentu, ktorý prenášala aj národná televízia. Vo svojom príhovore uviedla, že kým v Pittsburghu už boli všetci primátori od nadviazania partnerstva v roku 2002, v Prešove ešte pittsburský primátor nebol. Verejné pozvanie na návštevu Prešova sa stretlo s ohlasom, primátor Peduto vyslovil záujem zúčastniť sa osláv blížiaceho sa 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove. Ocenil aj hľadanie partnerstiev s americkými firmami, ktoré sú ochotné investovať v Prešove. Deklaroval pomoc prešovskému partnerovi s využitím skúseností mesta Pittsburgh, ktoré v posledných rokoch prešlo veľkou modernizáciou.

Prešovská delegácia navštívila aj športoviská s ľadovými plochami vrátane arény klubu NHL Pittsburgh Penguins. V tejto oblasti vidí primátorka aj priestor na investície priamo v Prešove, kde starý zimný štadión je v havarijnom stave. Americká strana prišla s ponukou niekoľkých alternatív investícií do prešovských športovísk, ponuky projektov moderných stánkov pre ľadové športy zašlú prešovskej radnici na posúdenie.

Konkrétnu podobu má aj spolupráca v oblasti školstva. V týchto dňoch prišli na strednú školu Bishop Canevin High School, vďaka partnerstvu oboch miest, študovať prví štyria žiaci z Prešova. Uskutočnili sa aj rokovania prorektorky Prešovskej univerzity Martiny Kášovej na pôde University of Pittsburgh.

„Staviame na tom, že Slovensko je krásna krajina, ktorá, žiaľ, nie je kapitálovo tak silná ako Amerika, preto je nutné hľadať partnerov, ktorí by boli ochotní sa finančne podieľať na rozšírení, resp. zavádzaní nových výrobných činností," povedal František Jaš, podpredseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory v Prešovskom kraji.

V štvorčlennej delegácii mesta Prešov boli primátorka Andrea Turčanová, odborná referentka mestského úradu Bibiana Sucharová, prorektorka Prešovskej univerzity v Prešove pre vzdelávanie Martina Kášová a podpredseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory v Prešovskom kraji František Jaš.