Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

K prípadu usmrtenej Simonky vypovedali ďalší svedkovia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Senát dnes predvolal na vypočutie manželku obžalovaného, troch lekárov a susedu – zdravotnú sestru, ktorá sa ako prvá snažila dievčatko oživiť.

Prešov 14. decembra (TASR) – Na Okresnom súde v Prešove dnes vypočutím svedkov pokračovalo hlavné pojednávanie s profesionálnym rodičom Ivanom G. z Veľkého Šariša (okres Prešov), ktorý je obžalovaný zo zabitia 19-mesačnej Simonky. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na deväť až 12 rokov.

Senát dnes predvolal na vypočutie manželku obžalovaného, troch lekárov a susedu – zdravotnú sestru, ktorá sa ako prvá snažila dievčatko oživiť. Manželka obžalovaného využila svoje právo a odmietla proti blízkemu príbuznému vypovedať. Senát vypočul obhliadajúcu lekárku, ďalej lekára zo záchrannej zdravotnej služby a detskú obvodnú lekárku. Svedkovia opísali stav, v akom bola Simonka, keď s ňou prišli do kontaktu.

Proces s obžalovaným Ivanom G. sa začal 5. októbra. Prokuratúra ho viní zo zločinu zabitia z nedbanlivosti. Obžalovaný na prvom pojednávaní prehlásil, že je nevinný. Profesionálna rodina vychovávala tri maloleté deti z košického detského domova. Deti bývali u profesionálnych rodičov v rodinnom dome vo Veľkom Šariši, v mestskej časti Kanaš. Do mesta sa prisťahovali asi pred dvomi rokmi, preto ich miestni občania veľmi nepoznajú.

K smrti dievčatka došlo 11. marca vo večerných hodinách. Polícia vtedy informovala, že „znalec z odboru súdneho lekárstva predbežne vylúčil, že by si zranenia spôsobila Simonka sama alebo ďalšie maloleté osoby, ktoré sa v tom čase v dome nachádzali.“ Simonka mala viaceré poranenia a modriny, okrem iného aj pomliaždené tenké a hrubé črevo a vnútorné krvácanie.

Ako informoval TASR hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák, súd vypočuje aj ďalších svedkov. Hlavné pojednávanie odročili na 9. marca.