Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Projekt Ondava pre život by mal priniesť ozdravenie ekosystému

Rieka Ondava Foto: TASR/Milan Kapusta

Projekt sa začal realizovať už na začiatku júla, dnes sa v Bardejovských Kúpeľoch uskutočnila otváracia konferencia.

Nižná Polianka 24. septembra (TASR) – Obec Nižná Polianka v okrese Bardejov realizuje spolu s ďalšími partnermi projekt Ondava pre život v celkovom náklade 1,68 milióna eur, v rámci ktorého majú byť uskutočnené opatrenia na udržanie a zabezpečenie ekosystémových funkcií krajiny v okolí rieky Ondava. Zároveň sa počíta s vytvorením partnerstva pre údržbu a ďalšie ozdravovanie prírody a ekosystémových funkcií krajiny v území. Projekt sa začal realizovať už na začiatku júla, dnes sa v Bardejovských Kúpeľoch uskutočnila otváracia konferencia.

„Úvodnou aktivitou projektu bude analýza a syntéza súčasného stavu krajiny hornej časti povodia rieky Ondava na ploche približne 340 kilometrov štvorcových, do ktorej sa aktívne zapoja aj miestni obyvatelia a znalci krajiny. Na základe tejto analýzy sa spracuje regionálna adaptačná stratégia na prispôsobenie sa zmene klímy. Stratégia sa bude týkať 46 katastrov obcí daného regiónu. Výsledky a návrhy stratégie sa prerokujú na verejných plénach za účasti širokej zainteresovanej laickej, ale i odbornej verejnosti a budú zverejnené. Stratégia ďalej sformuluje konkrétne adaptačné vodozádržné a revitalizačné opatrenia v krajine,“ uviedol garant projektu Peter Straka.

Podľa neho bude prínosom zamestnanie 150 dlhodobo nezamestnaných miestnych obyvateľov pri realizácii opatrení, čím sa vytvorí užšie puto medzi človekom a prírodou, vznikne potenciál pre tvorbu nových pracovných miest, zvýši sa kvalita ekosystémových funkcií krajiny a vznikne pilotný projekt pre využitie v iných územiach.

Projekt potrvá do februára 2016 a jeho výstupy by sa mohli stať podkladom na čerpanie ďalších eurofondov v opatreniach na ochranu životného prostredia a zlepšenia kvality života na vidieku.

„Kľúčom k úspešnej realizácii je spolupráca so starostami, poľnohospodármi, urbárnikmi, ochranou prírody, vodohospodármi, VÚC, školami, mimovládnymi organizáciami, médiami atď. Nie menej dôležitým faktorom je spolupráca s partnermi projektu. Náš nórsky partner Norwegian Forest and Landscape Institute je tiež veľkým prínosom, nakoľko určite pri spoločnej práci nájdeme v ich skúsenostiach inšpiráciu a pomoc,“ hovorí hlavná manažérka projektu Viera Dujakovičová.

Rieka Ondava je vodnou osou Zemplína a tečie naprieč celým východným Slovenskom. Celý región zásobuje a súčasne odvodňuje povrchovou vodou. Tečie však z hôr na obývané nížiny, kde predstavuje významné povodňové riziko pre obyvateľov, najmä z dôvodu nevyváženej a nevhodnej premeny krajiny jej rozsiahleho povodia.