Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Obvinená riaditeľka kežmarského zariadenia pre seniorov končí

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Polícia ženu obvinila, že vzala bez rozhodnutia súdu peniaze z účtu klienta po jeho smrti. Napokon zo svojho postu odstúpila.

Kežmarok 26. septembra (TASR) – Riaditeľka kežmarského Zariadenia pre seniorov, ktorú polícia obvinila, že vzala bez rozhodnutia súdu peniaze z účtu klienta po jeho smrti, podala demisiu. Primátor Igor Šajtlava informoval, že Elena Hricová požiadala o uvoľnenie z funkcie listom po vzájomnej dohode a jej funkčné obdobie sa skončí 30. septembra.

„My sme od polície zatiaľ nedostali žiaden list, predpokladám, že bude pokračovať vo vyšetrovaní. Všetko je v sérii dohadov, vieme o jednom trestnom stíhaní. Podľa môjho názoru tam išlo skôr o administratívnu chybu, nemyslím si, že by za to mala ísť sedieť do väzenia. Pravdou však je, že pochybila, aj sama to priznala, konala veľmi rýchlo, mala počkať na rozhodnutie súdu,“ konštatoval primátor. Ona sama sa však podľa neho z finančných prostriedkov, ktoré vzala z účtu nesvojprávneho klienta po jeho smrti, neobohatila.

Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Migaľová ešte 11. septembra informovala o tom, že vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Kežmarok obvinil 60-ročnú ženu zo Spišskej Belej z prečinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Zákon stanovuje za tento trestný čin trestnú sadzbu na jeden až päť rokov. „Zistené skutočnosti nasvedčujú tomu, že bol spáchaný trestný čin, a že obvinená žena v apríli 2012 v Kežmarku vybrala v jednej z bánk sumu viac ako 2700 eur z vkladnej knižky, ktorej vlastníkom bol 84-ročný Ján, klient jedného zo zariadení pre seniorov v Kežmarku,“ uviedla hovorkyňa. Tento muž zomrel jeden deň pred uvedeným výberom z banky a taktiež bol súdom pozbavený spôsobilosti na právne úkony. Jeho zákonom stanoveným opatrovníkom bolo zariadenie, v ktorom žil, pričom na nakladanie s majetkom nie v bežných veciach potrebuje toto zariadenie schválenie súdu.

To sa v tomto prípade výberu podľa polície nestalo. Obvinená žena vybrala finančnú hotovosť bez súhlasu súdu a zároveň po smrti klienta, čim porušila povinnosti ustanovené rozsudkom súdu.

Spomínaný výber peňazí však nemal byť jediným porušením predpisov v tomto zariadení. Dohľad Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR mal poukázať aj na ďalšie. „Čo sa týka ostatných obvinení, to sú len dohady, pokiaľ nebude so stopercentnou istotou jasné, čo sa stalo, tak sa k tomu nebudem viac vyjadrovať,“ dodal Šajtlava. Bývalá riaditeľka podľa neho zatiaľ ostáva naďalej pracovať v zariadení, primátor však predpokladá, že z morálneho hľadiska odíde.