Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Rómsky súbor Kesaj Tchave sa predstaví na plátne i na javisku

Francúzsky veľvyslanec na Slovensku Didier Lopinot v obrazovej sieni kežmarského hradu udelil 28. mája 2015 štátne vyznamenanie Rytier Národného rádu za zásluhy Ivanovi Akimovovi, vedúcemu rómskeho folklórneho súboru Kesaj Tchave. Na snímke Ivan Akimov, vedúci súboru Kesaj Tchave, hrá na mandolíne a sprieva so svojím súborom počas udeľovania vyznamenania. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Filmový klub Iskra v Kežmarku pripravil pre divákov do konca roka ešte dve premietania s osobnou účasťou tvorcov.

Kežmarok 9. decembra (TASR) - Filmový klub Iskra pripravil pre divákov do konca roka ešte dve premietania s osobnou účasťou tvorcov. Prvé z nich sa uskutoční už tento štvrtok 10. decembra o 19. hodine v kežmarskom kine Iskra. Ide o dokument Jenica & Perla, ktorý predstaví osobne česká režisérka Rozálie Kohoutová spolu s ďalšími členmi filmového štábu. „Sprievodnou akciou premietania bude vystúpenie rómskeho tanečného súboru Kesaj Tchave pod vedením Ivana Akimova, keďže jedna z predstaviteliek filmu je zároveň aj členkou detí Kesaj, ktoré majú v dokumente tiež svoje nezastupiteľné miesto,“ uviedol Boris Švirloch z Filmového klubu Iskra.

Jenica & Perla je dokumentárny film o dvoch dospievajúcich dievčatách z vylúčených rómskych komunít. Jedna je z osady vo Veľkej Lomnici a druhá vyrastala na predmestí Paríža. Dievčatá snívajú o budúcnosti a hľadajú cestu, ako svoje sny realizovať. Film rozpráva príbeh o Jenice a Perle, ktoré žijú 1500 kilometrov ďaleko od seba a stretli sa práve vďaka súboru Kesaj Tchave, v ktorom vystupujú deti z osád v okolí Kežmarku a ktoré často účinkujú na turné vo Francúzsku. Dievčatá sa skamarátili počas jedného takého zájazdu. „Na pozadí tohto kamarátstva režisérka zobrazuje celý ten príbeh filmu, rozdiely medzi týmito dvoma dievčatami, medzi životom na predmestí Paríža a v osade vo Veľkej Lomnici. Dôležitú úlohu má v tomto filme aj spomínaný súbor Kesaj Tchave,“ dodal Švirloch.

Perla má 15 rokov, vyrástla v chudobnej osade s čisto rómskou populáciou, vo Veľkej Lomnici. Chodí do školy vo vedľajšej obci, kde majú rómske deti oddelené triedy od ostatných. Jej brat Duško sa prednedávnom odsťahoval do Paríža hľadať lepší život a Perla sníva o tom, že tam pôjde za ním. Jenica má 17 rokov a narodila sa v Rumunsku. Jej rodičia ju do Paríža odviezli, keď mala sedem rokov. Prvé tri roky žila jej rodina na ulici a živila sa žobraním. Jenica dlho nechodila do školy vôbec, čo zapríčinilo nedostatky v znalostiach francúzštiny a obmedzuje to možnosti ďalšieho štúdia. Teraz dochádza na učilište pre opatrovateľky seniorov, sníva však o tom, že sa stane kaderníčkou.

Film zachytáva dve rómske dievčatá z rómskych komunít z opačného konca Európy v kľúčovom životnom momente dospievania a ich pohľad na budúcnosť Rómov v Európe. „Výnimočné a pozoruhodné na tomto ich vzťahu je to, že hoci sú od seba vzdialené stovky kilometrov, zdieľajú viac-menej ten istý osud. Vážne životné témy sa preberajú cez bežné záležitosti dospievajúcich dievčat. Sú tam momenty veľmi dojemné, citlivé, ale aj veselé. Dúfam, že diváci budú môcť vďaka tomuto filmu objaviť niečo, čo bežne nie je možné vidieť. Sú tu také dva rôzne prístupy k životu a k prekážkam, ktoré prináša,“ objasnil vedúci rómskeho súboru Ivan Akimov.

Režisérkou snímky je Rozálie Kohoutová, ktorá má za sebou niekoľko úspešných krátkych filmov. „Venuje sa v nich práve rómskej problematike. V roku 2012 vznikol jej celovečerný debut Kytlice, Zimmer Frei v koprodukcii s Českou televíziou a v roku 2014 mal premiéru film Gottland, v ktorom spracovala jednu z jeho častí,“ dodal Švirloch s tým, že 28. decembra sa ešte vo Filmovom klube Iskra môžu návštevníci tešiť na premietanie filmu Eva Nová v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou. Uviesť ho príde taktiež osobne režisér Marko Škop.