Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na Skalnaté Pleso doviezli žeriav, ktorým namontujú ďalekohľad

Na snímke letí vrtuľník Mi-8T s časťou žeriava nad budovou hvezdárne Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied na Skalnatom Plese vo Vysokých Tatrách 13. marca 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ďalekohľad by mal byť jeden z najlepších teleskopov v Európe na monitorovanie blízkozemských asteroidov, ktoré by mohli ohroziť Zem.

Tatranská Lomnica 13. marca (TASR) – Na Skalnaté Pleso dnes vrtuľníkom doviezli žeriav, pomocou ktorého do tamojšej hvezdárne namontujú nový ďalekohľad.

„Dnes sme zrealizovali poslednú časť prevozu zaujímavého nákladu, ktorým je ďalekohľad pre Slovenskú akadémiu vied (SAV). Prevoz realizuje náš vrtuľník MI-8T, ktorý je určený na špeciálne letecké práce, ako napr. stavebnomontáže, rovnako ho využívame na hasenie požiarov i ťažbu dreva,“ uviedla pre TASR hovorkyňa spoločnosti Air Transport-Europe Zuzana Turočeková.

Dnešných päť záverečných letov bolo podľa nej najnáročnejších, keďže išlo o poslednú montáž žeriava. Celý transport vrátane ďalekohľadu si vyžiadal celkovo 42 letov. „S prácami sme začali 1. marca, keď sme vyviezli materiál potrebný na výstavbu pomocného žeriavu. Táto práca je náročná hlavne kvôli tomu, že je do veľkej miery závislá od počasia, je potrebné úplné bezvetrie, pretože pod vrtuľníkom sa nachádza veľmi ťažký náklad s hmotnosťou niekoľkých ton. Sú pod ním montážnici, pretože piloti z vrtuľníka zo svojho pohľadu svoj náklad ani podves pod vrtuľníkom nevidia. Majú tam operátora, ktorý ich naviguje a oni sa riadia len podľa jeho pokynov,“ objasnila Turočeková.



Inštalácia by mala byť hotová do začiatku júna

Na snímke letí vrtuľník Mi-8T s časťou žeriava nad budovou hvezdárne Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied na Skalnatom Plese vo Vysokých Tatrách 13. marca 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Celý proces inštalácie nového ďalekohľadu by mal byť podľa riaditeľa Astronomického ústavu (AÚ) SAV Aleša Kučeru hotový do mája prípadne do začiatku júna. „Záleží to od počasia ale aj od samotnej funkcionality teleskopu. Najprv ho bolo potrebné vyviezť, teraz ho musíme zmontovať, následne sa vykonáva zabehávanie a skúšanie. Až potom je možné ho sprevádzkovať,“ uviedol pre TASR Kučera.

Bude to podľa neho jeden z najlepších teleskopov v európskej sieti na monitorovanie blízkozemských nebezpečných asteroidov, ktoré by mohli ohroziť Zem. Nový ďalekohľad s priemerom zrkadla 1,3 metra, vďaka štrukturálnym fondom Európskej únie nahradí pôvodný, ktorý mal len 60 centimetrov. Projekt výmeny realizuje AÚ SAV pri príležitosti 70. výročia prvého pozorovania z observatória na Skalnatom plese.