Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity otvoril komunitné centrum

Peter Pollák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Centrum sa nachádza vo Varhaňovciach v Prešovskom okrese.

Varhaňovce 7. septembra (TASR) – Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák otvoril dnes v obci Varhaňovce v okrese Prešov nové komunitné centrum. Podľa starostky obce Ľubice Pankievičovej ho postavili za viac ako 209.000 eur, nenávratný finančný príspevok z európskych zdrojov a štátneho rozpočtu predstavoval viac ako 131.000 eur.

S procesom verejného obstarávania na stavbu sa začalo ešte v decembri 2013, avšak prvá fáza projektu - nadstavba a prístavba budovy bola dokončená až v decembri 2014. S druhou časťou - dokončením fasády budovy a vybavením priestorov nábytkom, výpočtovou a bielou technikou, začali v máji tohto roka a nové komunitné centrum bolo skolaudované koncom júla.

"Som rád, že obec Varhaňovce je jedna zo 60 lokalít, kde je nové komunitné centrum a budem rád, ak sa obec bude naďalej zapájať do ďalších projektov, ktoré podporia integráciu rómskej komunity. V centre sa budú realizovať aktivity pre deti, mládež aj dospelých a je príkladom toho, že dokážeme zodpovedne využívať európske zdroje. O komunitných centrách sa dlho hovorilo a teraz sa konečne stávajú realitou. To, že majú svoje opodstatnenie, sa potvrdilo už aj v zahraničí," povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Podľa starostky sa nový priestor bude využívať na vzdelávanie, rôzne druhy poradenstva, od sociálneho až po poradenstvo zamerané na podporu zamestnávania ľudí z rómskej komunity. Tiež by chceli voľnočasovými a inými aktivitami búrať bariéry medzi obyvateľmi v obci, kde je približne 1376 obyvateľov z toho podľa odhadov asi 1000 tvorí rómska komunita. V komunitnom centre budú pracovať aj štyria komunitní pracovníci.