Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách sú vody čisté, potápači vylovili cez sto kilogramov odpadu

Na snímke potápač sa ponára pod hladinu Nového Štrbského plesa počas 21. ročníka akcie Čisté vody na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tento rok, rovnako ako aj vlani, potápači nečistili Štrbské pleso, ktoré zozelenelo, je mútne a dohľadnosť v ňom je veľmi nízka.

Štrbské Pleso 24. októbra (TASR) – Približne 40 potápačov dnes opäť po roku čistilo po turistickej sezóne tatranské plesá.

"Rozdelení boli do piatich lokalít, je to Velické pleso, Popradské pleso, Nové Štrbské pleso, ďalej bol zaradený do akcie aj Račkov potok, kde išli traja účastníci vyčistiť pozostatky po kalamite a tohtoročnou novinkou je aj Lom Zakrzówek priamo v meste Krakov v Poľsku," priblížil pre TASR organizátor 21. ročníka akcie Čisté vody Pavol Kráľ zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP).

Podujatie sa konalo v rámci 29. Medzinárodného festivalu potápačských filmov. Tento rok, rovnako ako aj vlani, potápači nečistili najnavštevovanejšie jazero v Tatrách Štrbské pleso, ktoré zozelenelo, je mútne a dohľadnosť v ňom je veľmi nízka. "V podstate čistiť po hmate, nemá význam," konštatoval Kráľ. Stavebný materiál o hmotnosti 39 kilogramov už po dnešku nebude vo Velickom plese. Z dna Nového Štrbského plesa vyniesli na breh betónovú kocku, ktorá spolu s ďalším odpadom vážila 37 kilogramov. Vody Popradského plesa sú čistejšie o 35 kilogramov odpadkov. Odpadu o hmotnosti 75 kilogramov v podobe najmä železných tyčí a sklených črepín zbavili traja potápači aj Račkov potok v Račkovej doline. Niekoľko vriec odpadu vyniesli aj z Lomu Zakrzówek.

Galéria z čistenia plies




Za uplynulých 20 rokov trvania akcie Čisté vody sa pod hladinou vysokohorských tatranských plies uskutočnilo 1339 ponorov, pričom dobrovoľníci na brehy vyniesli 4839 kilogramov odpadu. "Najviac, až 506 kilogramov, vytiahli potápači z vody v roku 2004, naopak, najmenej, iba 45,5 kilogramu, to bolo v minulom roku," doplnila Lenka Burdová zo ŠL TANAP. Kým v minulosti prevládal stavebný odpad, v posledných rokoch sú to zväčša obaly z potravín.

"Ešte stále však vyťahujeme z plies odpadky staršieho dáta, tie novšie pribúdajú veľmi málo", zhodnotil Kráľ. Počasie dnes v Tatrách nebolo veľmi vľúdne, bolo dosť veterno a chladno, podľa Kráľa sú však potápači zvyknutí aj na horšie. Po minulé roky sa stalo, že plesá boli čiastočne zamrznuté a v okolí bola aj vrstva snehu. "Dnes skutočne nie sú tak zlé podmienky. Tí potápači to majú v neoprénových oblekoch pomerne komfortné a určite je im teplejšie, ako nám, čo ich čakáme na brehu," dodal Kráľ.

ŠL TANAP spolupracovali na akcii s Potápačským centrom LE Diving z Levoče, s Potápačským klubom Vodnár z Popradu, s Nemocnicou Košice Šaca, a.s., s Poľnohospodárskym družstvom Družba v Poprade a spoločnosťou Tatramel, s.r.o.