Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Turisti v Prešove privítali jar pálením Moreny

Jubilejný 60. ročník Privítania jari sa uskutočnil 3. apríla 2016 v Prešove. Sprievod sa začal od mestského úradu z Hlavnej ulice k rieke Torysa, ktorú odomkli vodáci. Moreny sa pálili na lávke nad Torysou medzi Prešovskou univerzitou a zimným štadiónom. Na snímke horiaca Morena vo vode. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podujatie sa začalo pred mestskou radnicou hodnotením Moren, ktoré pripravili kluby turistov, vodáci aj jednotlivci, medzi ktorými dominovali rodiny s malými deťmi.

Prešov 3. apríla (TASR) – Prešovčania dnes privítali jar Morenami a prvou plavbou po zime na vlnách rieky Torysy. Organizátormi podujatia, ktoré má v Prešove 60-ročnú tradíciu, sú regionálne oddiely turistických klubov. Dnes medzi sebou privítali aj poľských partnerov z turistického oddielu Beskyd z Noweho Saczu.

Podujatie sa začalo pred mestskou radnicou hodnotením Moren, ktoré pripravili kluby turistov, vodáci aj jednotlivci, medzi ktorými dominovali rodiny s malými deťmi. Spomedzi 25 výtvorov zvíťazila najväčšia Morena zo slamy oblečená do starých šiat. Odtiaľ sa vydali k Toryse.



"Je to 60. ročník Privítania jari. Ide o jubilejné výročie a verím, že v takomto duchu budeme pokračovať aj naďalej. Máme sprievodný program, ktorý začal na námestí pred radnicou a pokračuje až na Borkut. Prvým bodom bolo vyhodnotenie Moren, nasledovali krátke príhovory jednotlivých zástupcov a otvorenie vody vodákmi na rieke Torysa," uviedol predseda Regionálnej rady Klubu slovenských turistov v Prešove Juraj Fiľakovský. Počet účastníkov odhadol na 200. Väčšina zúčastnených vyhovela výzve organizátorov a prišla vystrojená v "retro". Týkalo sa to oblečenia, turistickej výbavy aj muziky vo folklórnom a country štýle.

Vodník v zelenom fraku odomkol dreveným kľúčom jarné vody a dovolil kajakárom vydať sa na ich prvú tohtoročnú plavbu. Turisti ich nasledovali po brehu Torysy od mosta pri Duchnovičovom námestí po most pre peších za vysokoškolským areálom. Odtiaľ poslali horiace Moreny – symbol zimy, dole tokom rieky.

Podujatie vyvrcholí turistickou vychádzkou do okolitej prírody. Každý účastník sa mohol pripojiť k jednotlivým turistickým klubom podľa náročnosti trate. Jedna skupina sa vybrala na Borkut k chate, kde na nich čakal guľáš. Zdatnejší turisti išli ďalej na Furču k pamätníku účastníkov Sedliackeho povstania.

Privítanie jari v Prešove malo na jeho začiatku propagovať spartakiádu a touto akciou sa dlhé roky začínalo každoročné podujatie 100 jarných kilometrov.