Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Najviac turistov vo Vysokých Tatrách vyhľadáva vysokohorské chaty

Tatry, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Na značkovaných turistických chodníkoch vo vysokohorskom prostredí Tatranského národného parku sú najpočetnejšou skupinou Slováci, Česi a Poliaci.

Vysoké Tatry 15. augusta (TASR) – Na značkovaných turistických chodníkoch vo vysokohorskom prostredí Tatranského národného parku (TANAP) sú najpočetnejšou skupinou Slováci, Česi a Poliaci. Vyplýva to zo spočítania turistov, ktoré každoročne organizujú Štátne lesy TANAP v letných mesiacov.

Podľa koordinátorky vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP Lenky Burdovej sa nachádzalo vo Vysokých Tatrách v utorok 9. augusta, kedy sa organizovalo posledné spočítavanie, 22.839 turistov, medzi ktorými boli aj návštevníci z Nemecka, Anglicka, Španielska, Talianska, Ruska či Maďarska. "Približne jedna tretina turistov sa do vysokohorského prostredia dostala lanovkou. Služby pozemnej lanovky na Hrebienok využilo 3040 turistov, pešo ich k vrcholovej stanici vyšlo 946. Lanovka na Skalnaté pleso vyviezla 3140 turistov, pešo namáhavý výstup zvládlo 294 ľudí," priblížila Burdová. Sedačku na Solisko využilo 1524 turistov, pešo trasu absolvovalo 179.

Na vrchole Rysov sa z oboch strán štátnej hranice zišlo 815 turistov, 378 prišlo od Morského oka, 437 od Popradského plesa. Na vrchole Kriváňa bolo 402 návštevníkov. "Na Popradské pleso prišlo z dvoch smerov 3676 turistov, na Sliezsky dom z troch smerov 811, na Chatu pri Zelenom plese 688 a na chatu Plesnivec z dvoch smerov 205 turistov," informovala Burdová. V Roháčskej doline na Zverovke sa bolo 2016 turistov. Obľúbeným cieľom návštevníkov je aj Tichá dolina na Orave, kam ich prišlo 759. "Tradične najmenej navštevovanou je Tichá dolina na Podbanskom, kde sme napočítali len 66 turistov. Do liptovských dolín prišlo približne 600 turistov, pričom najviac z nich, až 434 prešlo Žiarskou dolinou," ozrejmila Burdová. Po turistickom chodníku v Prielome Dunajca v Pieninskom národnom parku prešlo v deň spočítania 4161 turistov, z toho 3328 na bicykli, zvyšok pešo. Burdová skonštatovala, že v Pieninách sú najpočetnejšou skupinou turisti z Poľska.

Štátne lesy TANAP evidujú návštevnosť na jeho území od roku 1972. Dôvodom každoročného spočítavania turistov vo vysokohorskom prostredí je zisťovanie nielen zmien v počtoch návštevnosti, ale aj v zaťaženosti jednotlivých lokalít. Takto získané údaje využíva správca územia pri plánovaní údržby turistickej a informačnej siete a na zlepšenie služieb, ktoré Štátne lesy TANAP v tomto chránenom území turistickej verejnosti poskytujú. Vlani bolo v deň spočítania vo vysokohorskom prostredí TANAP približne 18.572 turistov. "Najvyšší počet návštevníkov vysokohorského prostredia za posledných desať rokov zaznamenali v roku 2014. V jeden deň prišlo do parku takmer 24.120 návštevníkov," dodala Burdová.