Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Ukrajinci si dnes uplatňujú svoje voličské právo aj v metropole Šariša

Na snímke ľudia odchádzajú po odvolení z Generálneho konzulátu Ukrajiny v Prešove 26. októbra 2014. Foto: TASR/František Iván

Zahraničná volebná miestnosť v Prešove je dnes prístupná od 8. do 20. hodiny pre 1680 Ukrajincov z Prešovského, Košického a Banskobystrického kraja.

Prešov 26. októbra (TASR) - V súvislosti s prebiehajúcimi parlamentnými voľbami na Ukrajine sa dnes ráno otvorila aj zahraničná volebná miestnosť na Generálnom konzuláte Ukrajiny v Prešove.

Je vyhradená pre ukrajinských voličov, ktorí sa trvale alebo prechodne zdržiavajú na území Slovenskej republiky.

V priestoroch prešovského konzulátu si dnes môžu uplatniť svoje voličské právo občania Ukrajiny, ktorí sú zaregistrovaní v konzulárnom registri Veľvyslanectva a Generálneho konzulátu, a tým sú automaticky zahrnutí do národného registra voličov, informovala TASR konzulka Oksana Liščyšyn.

Dodala, že registrácia voličov do hlasovacích zoznamov na veľvyslanectve a konzuláte bola možná do 20. októbra tohto roka. V deň hlasovania, teda dnes, už túto registráciu realizovať nemožno.

Galéria: Ukrajinskí voliči môžu voliť aj na Slovensku





Zahraničná volebná miestnosť v Prešove je dnes prístupná od 8. do 20. hodiny pre 1680 Ukrajincov z Prešovského, Košického a Banskobystrického kraja, ktorí dosiahli vek 18 rokov a sú zapísaní v už spomínaných zoznamoch voličov. O zapísanie do zoznamu požiadali aj 10 Ukrajinci, ktorí v dnešný deň prechádzajú Slovenskom.

Liščyšyn poznamenala, že do dnešnej 11.00 h sa na voľbách v Prešove zúčastnili približne dve desiatky voličov. Očakáva nižšiu účasť ako v prípade májových prezidentských volieb na Ukrajine, počas ktorých bola takisto otvorená volebná miestnosť aj na prešovskom konzuláte. Vtedy tu odvolila vyše stovka Ukrajincov.



Na dnešných voľbách do Verchovnej rady našich východných susedov sa dnes zúčastnil v Prešove aj ukrajinský pár, ktorí žije a podniká v Košiciach. Manželia prišli k voľbám preto, aby "podporili pozitívne zmeny na Ukrajine". "Chceme nových a mladých ľudí v politike, nepoznačených minulosťou, je potrebné vymeniť starú politickú garnitúru," uviedli pre TASR.

Aj 62-ročnému Sergejovi, ktorý žije na Slovensku, záleží na budúcnosti krajiny, kde sa narodil, preto dnes hlasoval v Prešove za svojho politického favorita. "Prajem si, aby sa na Ukrajine žilo lepšie, aby tam boli vyššie dôchodky,... aby sa tam ľuďom všeobecne zlepšil život."

Na Ukrajine sa dnes volebné miestnosti otvorili o 8.00 h miestneho času (7.00 h SEČ), pričom do predčasných parlamentných volieb sa môže zapojiť zhruba 36 miliónov oprávnených voličov. Prozápadné vedenie v Kyjeve dúfa, že predčasné voľby prinesú viac stability krajine sužovanej krízou.