Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Vo Finticiach otvorili zrekonštruovanú erbovú sálu rodu Dessewffy

V kaštieli vo Finticiach v okrese Prešov slávnostne otvorili zrekonštruovanú erbovú sálu rodu Dessewffy. Pôvodná maľba interiéru sa pripisuje maliarovi košického pôvodu Móricovi Horowitzovi. Foto: TASR - Milan Kapusta

Pôvodná maľba interiéru sa pripisuje maliarovi košického pôvodu Móricovi Horowitzovi.

Fintice 16.januára (TASR) - Erbovú sálu rodu Dessewffyovcov, ktorá v minulosti slúžila na reprezentačné účely, sprístupnili vo štvrtok po rekonštrukcii pre verejnosť. Nachádza sa v kaštieli v obci Fintice v okrese Prešov. Podľa riaditeľa Galérie a múzea ľudového umenia vo Finticiach Gabriela Trusu nástennú maľbu, ktorá sa v nej nachádza, považujú za najväčšiu heraldickú pamiatku spomenutého rodu na svete.

"Ide o erbovú sálu rodu Dessewffyovcov s veľmi významnou a vzácnou nástennou maľbou, ktorá pochádza z 19. storočia od autora Mórica Horowitza a namaľovaná bola v roku 1863. Zaujímavé je v podstate to, že doteraz sme nevedeli ani to, komu patrí autorstvo, ale v súvislosti s rekonštrukciou samotného objektu a prípravnými výskumnými prácami sa podarilo zistiť aj to, kto to namaľoval. Horowitz bol veľmi významný maliar a neexistuje veľa diel od neho na území Slovenska," uviedol pre TASR Trusa.



V roku 1863 vtedajší majiteľ, gróf František Dessewffy, objednal maľbu sály u maliara košického pôvodu Mórica Horowitza. Pripisujú sa mu aj výmaľby objektov historickej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove, košickej židovskej synagógy a synagógy v mestečku Oradrei v Rumunsku. Bol to strýko slávneho maliara Leopolda Horowitza. Ako zdôraznil Trusa, maľba má viacero špecifík, avšak ten najdôležitejší je, že ide o najväčšiu heraldickú pamiatku rodu Dessewfyovcov na svete.

Projekt rekonštrukcie erbovej sály trval s prestávkami viac než rok. Bol podporený prostredníctvom rôznych grantov, ako aj dotáciou vo výške 20.000 eur z programu Obnovme si svoj dom od rezortu kultúry. "Reštaurovanie nástennej maľby stálo takmer 40.000 eur. Ostatné práce, teda úpravy stien, podláh, elektrifikácie, repasovanie okien, výroba nových drevených prvkov plus zariadenie inventárom si vyžiadalo v podstate ďalších asi 10.000 eur," priblížil Trusa.

"V prvom rade sme začali s rekonštrukciou, lebo tu nebol kultúrny stánok. Máme veľkú kultúrno-spoločenskú sálu a komornejšie veci by sa diali v erbovej sále. Chceme zrekonštruovať celý kaštieľ, zatiaľ je z neho asi 80 percent hotových," povedala starostka obce Fintice Terézia Gmitrová.

Samotnej rekonštrukcii sály predchádzali podľa reštaurátora Martina Vojtka mesiace prípravných prác. "Maliarska časť, ten výsledok, na ktorý sa môžu ľudia teraz dívať, je necelá tretina času, ktorý bol strávený veľmi zodpovednou prípravou a záchranou podstaty diela," vysvetlil Vojtko a doplnil, že na prácach sa podieľal sedemčlenný tím odborníkov.

Ako povedal, samotné dielo nie je možno historicky až také vzácne ako koncepciou, že ide o erbovú sálu. "Je to v regióne aj na celom Slovensku veľmi ojedinelá koncepcia, aby si šľachtický rod nechal maľbou na stenu zmapovať svoju históriu a kariéru jednotlivých predkov," dodal Vojtko.