Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Vo Vysokých Tatrách sa už dá orientovať aj s mobilom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Mobilná aplikácia poskytuje informácie o ubytovaní, gastronómii, lanovkách, športových možnostiach, voľnočasových aktivitách, kultúre či službách, v zime tiež informácie o zimných strediskách.

Starý Smokovec 27. júla (TASR) – Vo Vysokých Tatrách sa už turisti nemusia orientovať pomocou papierových sprievodcov. Od tohto leta im postačí smartfón, keďže vďaka mobilnej aplikácii cez neho nájdu všetky dôležité informácie a zaujímavosti o veľhorách. Aj bez pripojenia sa v teréne nestratia, keďže aplikácia ich upozorní na vybočenie zo zvolenej trasy. Informovala o tom Oblastná organizácia Cestovného ruchu Región (OOCR) Vysoké Tatry.

Mobilná aplikácia počas celého roka poskytuje informácie o ubytovaní, gastronómii, lanovkách, športových možnostiach, voľnočasových aktivitách, kultúre či službách, v zime tiež informácie o zimných strediskách. Funguje ako dobrý sprievodca na výlety. "Stačí, že si niekde v hotelovej izbe, kaviarni alebo lobby bare návštevník Tatier stiahne do mobilu mapu, vyberie výlet, a potom sa v teréne pohybuje aj bez pripojenia. Aplikácia mu zobrazí, kde presne na trase sa nachádza, ako ďaleko sú zaujímavé miesta, ukáže tiež konkrétny uhol pohľadu na zaujímavé miesta v okolí. Jednoducho povedané, s našou aplikáciou už nik nezablúdi," uviedla výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Aplikácia poradí kedy, kde a čo sa dá v okolí robiť. Cyklisti nájdu mapy trás pre horskú a cestnú cyklistiku, turisti zase turistické trasy vrátane náučných chodníkov s mapami. Tým, ktorí sa vyberú na výlety lanovkami, sa automaticky zobrazia tipy na zaujímavé miesta v okolí. Milovníci behu majú v ponuke trate rôznych obťažností, dostupná je kyslíková kondičná dráha i "nordic walking" trate.  Rovnakú mobilnú aplikáciu používajú aj horské regióny Trentino a Dolomity v Taliansku, alebo rakúske Tirolsko. Tá tatranská je okrem slovenčiny dostupná aj v anglickom a poľskom jazyku. Zároveň je napojená priamo na navigáciu Garmin. Voľne dostupná je pre operačný systém iPhone a Android. "Aj vďaka nej majú návštevníci Tatier hory doslova vo vrecku," dodala Maťašovská.