Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

Výstava Od Moskvy do Paríža má zastávku vo Svidníku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podujatie zorganizovalo Ruské veľvyslanectvo na Slovensku. Výstava obsahuje viac ako 90 kresieb, ktoré očami detí zachytávajú bojovú históriu Ruska.

Svidník 9. marca (TASR) – Svidníčania si môžu v týchto dňoch pozrieť výstavu Od Moskvy do Paríža, ktorá pripomína boje s Napoleonovými vojskami. Významnú úlohu v potlačení Francúzov zohral generál Michail Illarionovič Kutuzov, ktorý velil ruskej armáde. S jeho menom sa spája aj krátke zastavenie tejto putovnej výstavy vo Svidníku, kadiaľ prechádzal generál Kutuzov v roku 1806 po bitke pri Slavkove. Výstavu sprístupnili v priestoroch Domu kultúry, potrvá do 15. marca.

Podujatie zorganizovalo Ruské veľvyslanectvo na Slovensku. Výstava obsahuje viac ako 90 kresieb, ktoré očami detí zachytávajú bojovú históriu Ruska. Jej súčasťou je aj inštalácia štyroch dobových uniforiem z tohto obdobia.

Ruské veľvyslanectvo na Slovensku súčasne vyhlásilo výtvarnú súťaž pre žiakov základných škôl s námetom generála Kutuzova a bitky pri Slávkove. Technika výtvarných prác na formáte A3 resp. A4 je ľubovoľná. Ako informovala hovorkyňa svidníckej radnice Kristína Tchirová, kresby od svidníckych detí je potrebné doručiť na Mestský úrad vo Svidníku, na odbor školstva, kultúry a športu do 20. apríla.

Víťazov súťaže odmení Ruské veľvyslanectvo na Slovensku.