Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V prípade zrúteného štadióna v Starej Ľubovni sú obvinení štyria muži

V meste Stará Ľubovňa sa zrútila v sobotu 9. februára 2013 strecha nedostavaného zimného štadióna. Jej konštrukcia pravdepodobne nevydržala nápor ťažkého snehu. K zraneniu osôb nedošlo. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Obvinení sú stíhaní na slobode a v prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

Stará Ľubovňa 25. februára (TASR) - Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície v Starej Ľubovni vzniesol minulý týždeň obvinenie pre prečin všeobecného ohrozenia voči 50-ročnému mužovi z Kapušian, 31-ročnému mužovi z Lipian, 38-ročnému mužovi zo Žiliny a 46-ročnému mužovi z obce Rosina. Informoval o tom krajský policajný hovorca z Prešova Daniel Džobanik s tým, že všetci štyria sú obvinení v prípade spadnutej konštrukcie zimného štadióna v Starej Ľubovni.

"Podľa doposiaľ vykonaného vyšetrovania sa v dôsledku konaní obvinených 9. februára minulého roku v čase okolo 6. hodiny na Ulici Tehelnej v Starej Ľubovni zrútila oceľová oblúková konštrukcia na stavbe zimného štadióna. Spôsobená škoda bola vyčíslená na viac ako 235.000 eur. Na základe rozsiahleho znaleckého skúmania a vykonania ďalších procesných úkonov sa mali obvinení dopustiť viacerých pochybení," vysvetľuje hovorca.

Prvý obvinený, ako konateľ istej spoločnosti, uzatvoril zmluvu o dielo s objednávateľom, ktorej predmetom bola realizácia stavby "Dostavba zimného štadióna Stará Ľubovňa - tréningová hala". Tým na seba prevzal nebezpečenstvo škody na diele až do času protokolárneho prevzatia diela objednávateľom a zároveň bol povinný zdržať sa činností, ktoré môžu mať za následok vznik škody. "Obvinený ako povinná osoba nezaistil bezpečnosť staveniska a taktiež si nesplnil povinnosť odvrátiť hroziace nebezpečenstvo z nadmernej snehovej pokrývky na streche haly jej odprataním. Túto povinnosť bol povinný vykonať, keďže na zrútenej halovej časti stavby, sa minimálne od 18.1.2013 nachádzalo viditeľne veľké a nadmerné množstvo snehu," doplnil Džobanik. Vyšetrovaním zároveň bolo zistené, že obvinený, ako osoba zodpovedná za stavenisko, nebol preveriť stav konštrukcií pri tejto záťaži a nezabezpečil preventívne odstránenie snehu zo strechy.



Druhý obvinený bol poverený výkonom funkcie stavbyvedúceho, pričom funkciu stavbyvedúceho vykonával v rozpore s ustanovením zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku. Na stretnutí zástupcov všetkých zúčastnených strán, na ktorom sa prerokovala stavebná pripravenosť základových konštrukcií pred montážou haly, mu bola okrem iného daná úloha odstrániť výškové nerovnosti na základových konštrukciách. "Taktiež mal zhotoviť nadbetonávku na hornej hrane základovej steny v sklone 5 %, ktorá bola na základovom páse na západnej strane zhotovená bez aplikácie spojovacieho mostíka na kontaktnú betónovú plochu starú 33 dní," upozornil hovorca. Nová betónová vrstva sa tak nemohla dostatočne spojiť so staršou vrstvou betónu, pretože kontaktná plocha nebola dostatočne pripravená na aplikáciu ďalšej vrstvy, s ktorou mala tvoriť jednotný celok. "Týmto svojím konaním spôsobil, že počas výstavby neboli dodržané technické požiadavky na zhotovovanie betónových konštrukcií a technické postupy a podmienky na použitie chemického kotvenia, čoho dôsledkom bolo nedodržanie základných požiadaviek na mechanickú odolnosť a stabilitu stavby," dodáva hovorca.

V meste Stará Ľubovňa sa zrútila v sobotu 9. februára 2013 strecha nedostavaného zimného štadióna. Jej konštrukcia pravdepodobne nevydržala nápor ťažkého snehu. K zraneniu osôb nedošlo.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Poslední dvaja obvinení, ako konatelia istej spoločnosti, pred samotnou realizáciou samonosnej oblúkovej konštrukcie nezabezpečili vyhotovenie projektu kotvenia oblúkovej haly, výrobnú a montážnu dokumentáciu stavby, ktoré by riešili z konštrukčného hľadiska tvar jednotlivých segmentov, spoje týchto segmentov haly a kotvenie oblúkovej haly do základových pásov. "V dôsledku toho oceľová oblúková konštrukcia haly vzhľadom na rozmerové disproporcie základov a najmä skladby jednotlivých nosných oblúkových segmentov, nemala projektom predpísaný tvar," vysvetľuje Džobanik. To sa výrazne negatívnym spôsobom prejavilo predovšetkým v nesprávnej realizácii konštrukcie kotvenia na vyššom základovom páse. Tým konatelia spoločnosti spôsobili, že osoby realizujúce montáž oblúkovej konštrukcie haly nevykonali jej montáž na základe projektovej dokumentácie, ktorou by bol určený presný tvar oblúka, jeho delenie a hrúbka jednotlivých segmentov, spoje týchto segmentov, ako aj použitie a správna montáž kotvenia haly.

"Všetci štyria obvinení sú stíhaní na slobode. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov," uzavrel Džobanik.


Podľa primátora je kauza spadnutého štadióna beh na dlhé trate

"Je to kauza, ktorá je pre nás, pre mesto, veľmi nepríjemná. Vyjadrenie vyšetrovateľa do toho vznieslo viac svetla, som rád, že sa veci pohli, aby sme vedeli od koho máme požadovať náhradu škody, avšak až vtedy, keď obvinení budú aj uznaní vinnými," konštatoval Biganič.

Nanešťastie podľa neho stavba nebola poistená a z jeho hľadiska bol projekt od začiatku zle nastavený a bolo tam viacero pochybení. "V marci 2010 vláda vyčlenila peniaze, v apríli bolo obstarávanie na projektovú dokumentáciu, v máji firma, ktorá vyhrala súťaž, zakladá novú stavebnú firmu a tá dostane priamo objednávku na výstavbu zimného štadióna bez obstarávania. Základný problém je, že sa stavalo na nevysporiadaných pozemkoch a nikdy nikto stavebné povolenie na zmenu stavby pred dokončením nedal, takže v podstate sa stavalo svojím spôsobom na čierno," objasnil primátor s tým, že pozemky pod plochou, kde mal stáť štadión, dodnes nie sú vysporiadané. Primátor si myslí, že sa to skončí súdnym procesom, ktorý sa však môže ťahať roky a mesto halu stále mať nebude.

V meste Stará Ľubovňa sa zrútila v sobotu 9. februára 2013 strecha nedostavaného zimného štadióna. Jej konštrukcia pravdepodobne nevydržala nápor ťažkého snehu. K zraneniu osôb nedošlo.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


"Ja by som šiel do úplne iného projektu hneď na začiatku. Keď raz máme priklepnutých milión eur, tak robím všetko preto, aby som sa do toho milióna zmestil. Projekt však bol stanovený na 1,5 milióna eur na dostavbu štadióna a nikto v zastupiteľstve neschválil odkiaľ, z akých zdrojov, vezmeme toho ďalšieho pol milióna," upozornil Biganič. Ďalším zlým krokom podľa neho bolo, že sa najprv kúpila technológia do ešte nepostavenej haly. Primátor si myslí, že najprv sa mala postaviť hala a v nej sa mohla využívať mobilná ľadová plocha, ktorou mesto disponuje, až kým by samospráva nenašla prostriedky na nákup novej technológie.

"Veď aj v bežnom živote je to tak, že najprv sa stavia dom a až potom sa kúpi interiér. Takto máme päť rokov starú uskladnenú technológiu a nevieme čo s ňou. Ten štadión je ozaj taká bolestivá záležitosť, ani ja som tým nebol veľmi nadšený. Máme infraštruktúru v zlom stave a my staviame nadstavbu, štadión a nevieme z čoho budeme financovať prevádzku, ktorá stojí dosť veľa," dodáva Biganič. Mesto v súčasnosti dotuje sumou 100.000 eur ročne miestnu plaváreň a podobnou čiastkou športovú halu.

Pôvodne sa mala v Starej Ľubovni stavať nová tréningová hala, podobne ako vo Veľkom Krtíši. Zmenilo sa to však na dostavbu už existujúceho štadióna s tým, že projekt sa navýšil o cca 500-tisíc eur. "Nepoznám ešte detailne obvinenia, avšak zvažujem ďalšie podanie na políciu, keďže podľa mňa sa ešte pred samotnou výstavbou pri príprave projektu pochybilo," uzavrel Biganič.