Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

DANKO: Bojím sa rivality Pellegriniho a Fica, SNS do inej vlády nemôže

Andrej Danko v TASR TV Foto: TASR

Na kandidátnej listine SNS do Európskeho parlamentu budú podľa Danka figurovať poslanci aj ministri za túto stranu v tom istom poradí, v akom sa prebojovali do parlamentu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 6. marca (Teraz.sk) – Rivalitu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) a Roberta Fica (Smer-SD) vníma Andrej Danko ako riziko pre svoju stranu, keďže SNS nemá šancu vstúpiť do alternatívnej vládnej koalície. Predseda SNS to povedal v TASR TV.

Slovenská národná strana dnes podľa neho môže reálne byť súčasťou koalície iba s účasťou Smeru-SD, pre Hlas-SD to však neplatí. „Ja môžem byť vo vláde len s Robertom Ficom, Peter Pellegrini môže byť vo vláde aj s Progresívnym Slovenskom. Veď to hovoril Peter Kmec,“ pripomenul Danko.



Postoje Hlasu-SD boli podľa neho dôvodom, prečo vládna koalícia tak dlho tolerovala opozičné obštrukcie pri rokovaní o novele trestných kódexov v parlamente. „Tri mesiace sme sa s tým naťahovali, nezmenili sme rokovací poriadok, doslova sme sa s tým maznali. Ja som si predstavoval, že keď prídeme do vlády, pôjdeme ako motorová píla,“ vyhlásil Danko.

Aj zmena rokovacieho poriadku podľa neho čaká na obdobie po voľbách prezidenta v dôsledku postojov lídra Hlasu-SD. „Proste, Peter Pellegrini je taký. Úsmev, konflikt veľmi nemá rád. Veľmi rád sa zvezie. Myslí si, že s tým úsmevom sa stane prezidentom,“ tvrdí predseda SNS.

Jedným z dôvodov, prečo sa sám rozhodol kandidovať na post hlavy štátu, je podľa Danka to, že nedošlo k dohode v rámci vládnej koalície. O svojom ďalšom postupe sa rozhodne na základe vývoja preferencií, národné hlasy však trieštiť nechce. „Ale mnoho voličov, ktorí chcú voliť mňa alebo Harabina, v druhom kole nepôjde voliť, lebo Korčoka a Pellegriniho považujú za liberálnych politikov,“ konštatoval Danko.

Dodal, že absolútne nechápe rozhodnutie, ktoré prijalo v prezidentských voľbách KDH. „KDH podporilo Korčoka, ktorý sa otvorene hlási k LGBTI agende,“ tvrdí predseda SNS.



Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý ponechal bezo zmeny zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ale na základe podnetu prezidentky Zuzany Čaputovej a podnetov niektorých opozičných poslancov pozastavil účinnosť niektorých iných častí novely trestných kódexov, vníma Danko s rozpakmi. „Rešpektujem to, je to ÚS SR, môže rozhodnúť o všetkom, ale z hľadiska práva to nemá žiadnu logiku,“ vyhlásil. „Z akého titulu vôbec pristúpil k rozhodovaniu o zákone, ktorý ani nie je identifikovaný v Zbierke zákonov príslušným číslom?,“ pýta sa Danko.

Koalícia bude podľa neho pozorne sledovať, ako napokon ÚS SR o pozastavených častiach novely rozhodne, ale nebude na toto rozhodnutie čakať pri predkladaní ďalších zmien v trestnej politike štátu. „Myslím si, že pôjdeme cestou normálneho legislatívneho konania a komplexnej zmeny,“ povedal predseda SNS.

Hlavným dôvodom predloženia tejto novely trestných kódexov však bolo podľa neho zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý považuje za prežitok z čias po skončení vlády Vladimíra Mečiara. „Špeciálny prokurátor nemá pri našom nastavení a systéme prokuratúry opodstatnenie,“ vyhlásil Andrej Danko.


SNS v eurovoľbách
Na kandidátnej listine Slovenskej národnej strany (SNS) do Európskeho parlamentu (EP) budú podľa Danka figurovať poslanci aj ministri za túto stranu v tom istom poradí, v akom sa prebojovali do parlamentu.

Slovenská národná strana sa v minulých voľbách do EP nepresadila a v tých aktuálnych chce podľa Danka využiť efekt spájania národných síl, ktorý ju v septembri dostal do Národnej rady (NR) SR: „Tak, ako sme sa spojili aj do parlamentných volieb, dali sme aj teraz tú najsilnejšiu zostavu ľudí, ktorí na seba viažu hlasy,“ povedal.

Úspech v eurovoľbách je podľa Danka vysokou straníckou prioritou. „Schválili sme kandidátnu listinu do Bruselu. Okrem Zdena Čambala sú to všetci tí, čo sa prekrúžkovali do parlamentu. Sú tam všetci, čo sú poslancami a sú v poradí, v akom sa prekrúžkovali,“ vyhlásil Danko.

Niektorí ministri už podľa neho avizovali, že si v prípade úspechu mandát v EP neuplatnia, chcú však podporiť značku strany. „Nie je dôležité, aká osoba tam pôjde, ale že tam bude mať zastúpenie SNS. Aby hlas Slovenska v podobne SNS bol v tej frakcii, ktorá bude zastavovať liberálov,“ povedal.

Júnové eurovoľby podľa neho prinášajú možno poslednú šancu zmeniť Európsku úniu a podľa prieskumov by sa v nich mohli výrazne posilniť práve národne orientované strany. „Podľa prieskumov, ak sa spoja národné sily v europarlamente, dokážeme mať až 150 poslancov. Prvýkrát by bola nádej reformovať Brusel. A zastavovať zákony ako je zrušenie spaľovacích motorov od roku 2035,“ vyhlásil.

Na margo vyhlásenia predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku, že PS chce vyhrať eurovoľby aj preto, aby dominantným hlasom Slovenska v EP nebol Ľuboš Blaha (Smer-SD) alebo Andrej Danko (SNS), odpovedal predseda SNS, že Šimečka vie, prečo to hovorí. „Dnes Šimečka udáva našu vládu, má tam kamarátov. A bojí sa, lebo národné sily v každom štáte rastú. SNS musí byť hlas Slovenska v týchto reformných frakciách,“ vyhlásil Danko.