Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

HARABIN: Nebolo by od veci vytvoriť národno–kresťanský blok

Štefan Harabin v Tablet.tv Foto: TABLET.TV

Každý subjekt a každá osoba má právo vyvíjať politickú činnosť a to nemôžeme upierať ani pánovi Mečiarovi, povedal v Tablet.tv volebný líder strany Vlasť Štefan Harabin.

Bratislava 13. novembra (Teraz.sk) – Strana Vlasť je podľa svojho volebného lídra Štefana Harabina pripravená spolupracovať so všetkými stranami s ktorými má presah do národno-kresťansko-vlasteneckých zásad. „Nebolo by od veci vytvoriť národno-kresťanský blok. Nebudem konkrétnejší, pred rokovaním by to nebolo korektné voči pánovi Kotlebovi,“ povedal Harabin 12. novembra v diskusii na Tablet.tv.

Rokovanie medzi Harabinom a Kotlebom je plánované na štvrtok 14. novembra, Kotleba však už dnes (13.11.) ohlásil podpis pätnásťbodového memoranda o predvolebnej spolupráci s tromi menšími národne orientovanými stranami, Národnou koalíciou, KDŽP Alianciou za Slovensko, Priamou Demokraciou a Doma dobre.

Harabinova predstava o spolupráci národných síl je ešte širšia.

„Tu sa evidentne formuje ultraliberálny blok, ktorého hodnoty alebo programové ciele sú nenormálne. Presadzujú ratifikáciu Istambulského dohovoru, teda nenormálnu rodinu, rôzne ultraliberálne zvrátenosti, ako sú adopcie detí homosexuálnymi partnermi. Zľahčujú drogy. Toto sú procesy, ktoré vedú k rozkladu rodiny, spoločnosti a aj štátu,“ tvrdí líder strany Vlasť. „Netaja sa tým, napríklad pani Ćaputová, že treba sa viac integrovať do Európskej únie a urobiť z nej nadštátnu organizáciu. Zlikvidovať náš štát,“ dodáva Harabin.

Na druhej strane sa podľa neho črtajú národno-vlastenecké strany. „Ako je evidentne strana Vlasť, Kotlebova strana, Smer, SNS, čiastočne asi aj Kollárova strana, ktoré presadzuje kresťanské zásady a je tiež proti ekonomickej migrácii. Tu je druhé spektrum,“ zhrnul Harabin s tým, že po rozhovore s Kotlebom podľa neho určite príde aj k rokovaniam s ďalšími stranami.



Neochota strán PS/SPOLU, KDH a Za ľudí Andreja Kisku spolupracovať po voľbách okrem Smeru-SD, SNS a ĽS NS ani so stranou Vlasť, Harabina neprekvapila. „Spolupracovať zrejme nebudú preto, že strane Vlasť ide o normálne Slovensko. V rámci ktorého sa rodina skladá z muža-otca a ženy-matky a nie rodiča 1, rodiča 2 a rodiča 3. Toto nie je normálne. A nenormálne je aj to, že pán Hlina, ako reprezentant kresťanskej strany, ide do tohto bloku,“ vyhlásil Harabin.


Referendum a hmotná zodpovednosť


Strana Vlasť na svojej webstránke sľubuje občanom po voľbách v roku 2020 iniciovanie referenda o charaktere a budúcnosti Slovenska. Podľa Harabina je možné konkrétne znenie otázky doladiť v závislosti od politického vývoja, referendum by však malo reflektovať na etické otázky týkajúce sa rodiny.

Dôvodom je podľa neho skutočnosť, že hoci slovenský parlament Istambulský dohovor odmietol, minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) ho doteraz nevypovedal. Harabin je presvedčený, že tento dohovor redefinuje tradičnú rodinu na zväzok rôzneho počtu rôznych partnerov a naviac pripúšťa prechod niektorých kompetencií štátu na mimovládne organizácie. „Istambulský dohovor znižuje suverenitu štátu,“ tvrdí Harabin.

Jeho strana má v programe aj zavedenie hmotnej zodpovednosti pre politikov a štátnych úradníkov. „Podpísal si zmluvu? Musíš ju podpísať tak, aby bola v prospech štátu. Keď si podpísal v mene štátu, budeš garantovať svojim osobným majetkom,“ vysvetľuje Harabin, podľa ktorého je politický systém na Slovensku skorumpovaný. „Zavedieme systém kontroly, odpolitizovanie justičných zložiek, polície, prokuratúry a policajtom rozviažeme ruky,“ tvrdí.

„Ten, kto nechce kradnúť, nebude mať obavu ísť do štátneho orgánu,“ odpovedal Harabin na otázku, či hmotná zodpovednosť štátneho úradníka za multimiliónové sumy štátnych peňazí nebude spôsobovať obavy ľudí vôbec tieto funkcie vykonávať.


Stav súdnictva


Korene aktuálnej krízy v sudcovskom stave vidí Harabin v roku 2014, kedy bolo novelou ústavy zakázané súčasne zastávať post predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady. „Ja som bol predseda Najvyššieho súdu a už vtedy existovali zo strany Lipšica a Kaliňáka snahy ovplyvňovať súdnictvo. Ja som to nedovolil, bol som posledná prekážka. Vtedy sa koalično-opozične prijala novela ústavy, rozdelila sa funkcia predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady. Prečo? Mali obavu, že vyhrám voľby v Súdnej rade a chceli prístup nových sudcov cez Súdnu radu,“ vyhlásil Harabin.

„Potrebovali ma odstaviť a preto prijali novelu, prijali ju spoločne Kaliňák s Lipšicom. Bolo na to potrebných deväťdesiat hlasov. Ja som na harabinizáciu justície, keď som bol predseda Najvyššieho súdu, aj podpredseda vlády a minister spravodlivosti, hrdý,“ uviedol Harabin, podľa ktorého bol v tých časoch v rezorte poriadok.

„Pokiaľ ide o justíciu, u nás existujú dve oligarchické skupiny, ktoré korumpujú štát a justíciu. Jedna sú známi oligarchovia, kam by sa dal zaradiť možno aj Kočner. A druhá skupina je supermegakorupcia zo strany Georgea Sorosa a jeho tuprítomných lokajov,“ tvrdí Harabin.


Osobnosti a reakcia na Mečiara


Na otázku, aké osobnosti budú vo voľbách jeho stranu reprezentovať, Harabin odpovedal, že tím predstaví až po nominačnej konferencii. „Je zostavený z odborníkov, ktorí sa už nemôžu pozerať na to, čo sa u nás deje. Aký je marazmus v spoločnosti a aká je nedôvera v základy štátu,“ povedal.

Na otázku, ako hodnotí plány Vladimíra Mečiara na návrat do politiky, Harabin odpovedal, že bývalého premiéra považuje za právneho architekta slovenskej štátnosti. „Toto mu nikto nezoberie. Aj v Európskej únii oceňujú, ako dokázali bez emócií a racionálne rozdeliť štát, Bez kvapky krvi. A dostať slovensko – české vzťahy na mimoriadne kvalitnú úroveň,“ povedal. „Každý subjekt a každá osoba má právo vyvíjať politickú činnosť a to nemôžeme upierať ani pánovi Mečiarovi,“ zdôraznil Harabin.


Lex Harabin


Na margo aktuálnych polemík, či môže zároveň zastávať funkciu sudcu Najvyššieho súdu a zároveň sa vyjadrovať k verejnosti ako volebný líder strany Vlasť, Harabin reagoval, že tu nejde o „súčasný výkon funkcie sudcu a dajme tomu poslanca alebo v exekutíve“.

Nesúhlasí ani s tým, že podaním kandidátnej listiny strany Vlasť s jeho menom na čele o talár sudcu príde definitívne.

„Do prijatia Lex Harabin bol právny stav úplne jasný a bol súladný s ústavou a európskym dohovorom. Právny stav, ktorý platí od 15. októbra nie je súladný, je neústavný. A v prípade súdneho sporu musí aj prvostupňový sudca prioritne uplatniť ústavu a európsky dohovor, pokiaľ poskytuje vyšší štandard ľudských práv,“ tvrdí Harabin.

„Mne funkcia sudcu nezaniká neústavným zákonom, jednoducho sa len prerušuje. Ja si svoje práva viem vydobyť. Prehral som nejaký súdny spor? V prípade vzniku súdneho sporu to bude pre mňa najľahší súdny proces,“ povedal Harabin.

Tvrdí, že ak minister Gál podal na neho návrh na disciplinárne stíhanie za to, že ide na kandidátnu listinu politickej strany, mal podobne reagovať aj na politickú činnosť združenia Za otvorenú justíciu.
„Z konformnej situácie, kedy by som mohol dožiť do dôchodku, idem do zápasu o Slovensko. Pretože sa nemôžem pozerať na to, čo bude s našimi deťmi a vnukmi,“ vyhlásil volebný líder strany Vlasť.