Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Komentár A. Černého: Na najvyšších poschodiach

Adam Černý, komentár. Kombosnímka. Foto: Teraz.sk/archív A.Černého

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu.

V Európe sú vraždy novinárov, ktoré spája kriminálne a politické pozadie, výnimočným javom. Preto keď 16. októbra 2017 vybuchla nastražená bomba pod Daphne Caruanaovou Galiziovou v jej aute, vyvolalo to šok a úžas po celom kontinente a okamžite sa objavili dohady, že nemôže ísť o bežný zločin. Galiziová bola v malej ostrovnej krajine známa ako ostrá kritička miestnych pomerov, najmä politikov spájaných s korupčnými aférami. Vyšetrovanie sa dlho nehýbalo z miesta, dôležité informácie začali presakovať až teraz a dotýkajú sa najvyšších poschodí štátu.

Z funkcie musel odstúpiť dokonca šéf Úradu vlády, pre ktorého si polícia prišla ešte predtým, ako si stačil po vynútenej demisii na pracovisku zbaliť veci. A odstúpili aj dvaja členovia vlády. Prvé obvinenia v súvislosti s vraždou novinárky padli pred rokom a mierili na trojicu priamych vykonávateľov zločinu, ktorí ho urobili na cudziu objednávku. Ako kľúčové sa ukazuje svedectvo sprostredkovateľa zločinu, taxikára Melvina Theumu, ktorého polícia zatkla v novembri tohto roka v súvislosti s vyšetrovaním iného prípadu, týkajúceho sa nezákonného hazardu a ktorý za prísľub výpovede proti páchateľom a organizátorom, dostal prezidentskú milosť.


Politické súvislosti


Keď na základe jeho svedectiev vyšetrovatelia zatkli jedného z najvýznamnejších maltských podnikateľov Yorgena Fenecha, začínalo byť jasné, že prípad musí zasiahnuť politickú sféru. Iba tam sa môžu nachádzať tí, ktorým prekážalo, že blogerka Daphne C. Galiziová sústavne poukazovala na korupčné väzby medzi špičkami podnikateľov a štátu a iba tam sa mohli nájsť tí, ktorí boli podľa výpovedí svedčiaceho taxikára, ochotní zaplatiť trojici nájomných vrahov 150 tisíc eur a ďalšie tisíce eur za takpovediac „právnu pomoc“. Aférou sa akútne zaoberala maltská vláda, ktorá sa po mnohohodinovom rokovaní rozhodla, že neodporučí udeliť milosť podnikateľovi Fenechovi, hoci tiež sľuboval, že vyšetrovateľom poskytne cenné informácie.

Tu sa ukazuje, že aj po terajších odhaleniach a zatýkaní tých, ktorí poznajú objednávateľa zločinu, ešte nie je čas na spokojnosť

Tá môže nastať až po usvedčení a odsúdení celého zločineckého spolku, čo nemusí byť napriek množstvu zverejňovaných informácií ľahké. Už teraz je vidieť, že ten, kto za prísľub výpovede dostal milosť, môže vypovedať inak ako ten, kto ju nedostal, čo sa priamo dotýka najvyšších poschodí politiky. Na Malte totiž milosť udeľuje prezident na návrh premiéra, ktorý – ako upozorňuje jeden zo synov zavraždenej novinárky Matthew – sa správa akoby nebol premiérom, ale skôr advokátom dnes už bývalého šéfa Úradu vlády.

Na celom prípade je najpodstatnejšie tak, ako aj na vražde slovenského novinára Jána Kuciaka, dopadnúť a odsúdiť priamych páchateľov zločinu a hlavne odhaliť politické súvislosti. Pretože najdôležitejšie je poznať nielen mená tých, ktorí nastražili a odpálili bombu pod autom Daphne C. Galiziovej, ale aj tých, ktorí si vraždu novinárky objednali.