Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Šramko: Vyrovnaný rozpočet je potrebné dosiahnuť kvôli horším časom

Na snímke predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Vláda predstavila nový návrh rozpočtu, ktorý predpokladá, že do roku 2019 bude Slovensko hospodáriť s prebytkom. O návrhu hovorí predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko.

Bratislava 18. augusta (TABLET.TV) - Za najväčšie riziko rozpočtu považuje Ivan Šramko ekonomický rast, ktorý Ministerstvo financií predpokladá v budúcom roku na úrovni 3,7 %.

„Vývoj slovenskej ekonomiky nie je celkom v súlade s tým, ako sa vyvíjajú veľké ekonomiky. Ani dopad brexitu ešte nie je celkom zrejmý,“ podotkol Šramko. Posledné mesiace sa ukazuje, že výsledky britského referenda môžu mať na ekonomiku vážnejšie dopady a prvé odhady, ktoré boli urobené priamo po referende, neboli celkom presné.

„Naozaj sa ukazuje, že ak sa spustí proces brexitu, tak postupne ako budú vychádzať možné riziká na povrch, tak naozaj to môže spôsobiť jednak pokles britskej ekonomiky aj s dopadom na ostatné krajiny Európskej únie. Vidím v tom najväčšie riziko tohto rozpočtu,“ myslí si Šramko.



Vláda by však podľa neho mala vyvíjať úsilie na dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu. A to aj kvôli prípadnému zhoršeniu situácie v ekonomike. „Je nesmierne dôležité, aby sme dosiahli vyrovnaný rozpočet, aby sme znížili dlh,“ podotkol Šramko.

Rozpočtová rada vypracovala analýzu, z ktorej vyplýva, že dlh by mal klesnúť na 40 % hrubého domáceho produktu (HDP), aby ekonomika dokázala odolávať možným šokom.