Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici organizujú spomienku na rumunských osloboditeľov

Na snímke Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Spomienkové podujatie sa uskutoční o 16.00 h na banskobystrickom Námestí SNP pri pamätníku osloboditeľov, známom ako čierny obelisk.

Banská Bystrica 28. marca (TASR) - V Banskej Bystrici sa vo štvrtok bude konať spomienkové stretnutie na počesť rumunských osloboditeľov mesta a regiónu od nacistických okupantov počas druhej svetovej vojny. Na podujatí organizovanom aktívnymi občanmi sa zúčastní aj rumunský veľvyslanec Domnul Calin Fabian. TASR o tom za organizátorov informoval Andrej Čierny.

Spomienkové podujatie sa uskutoční o 16.00 h na banskobystrickom Námestí SNP pri pamätníku osloboditeľov, známom ako čierny obelisk. Stretnutie sa uskutoční na počesť Rumunskej kráľovskej armády, ktorá sa významnou mierou podieľala na oslobodzovaní tejto časti Slovenska. Podujatie organizujú aktívni občania z politického, akademického či kultúrneho prostredia a nadväzuje na sériu spomienkových aktivít na počesť rumunských osloboditeľov, ktoré organizujú vo Zvolene a Banskej Bystrici od roku 2015.

"Po začiatku ruskej vojny proti Ukrajine v roku 2022 sa oficiálne spomienkové podujatia konajú bez účasti zastupiteľov osloboditeľských krajín, preto sa organizátori rozhodli privítať veľvyslanca Rumunska osobitne," uviedol bývalý predseda kraja Ján Lunter.

Spomienkové stretnutie sa koná v náhradnom termíne, keďže počas oficiálnych osláv spojených s oslobodením mesta boli zástupcovia 341. pešieho pluku rumunskej armády na spomienke v Piešťanoch. "Bol to tento pluk, ktorý sa v rokoch 1944 a 1945 zapájal do oslobodzovania Československa. Práve teraz oslavuje 130 rokov svojej existencie cestou okolo miest pamäti na Slovensku a v Česku," dodali organizátori.