Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Košický dopravca začal spoluprácu s políciou: Pribudnú hliadky

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Cieľom je zvýšiť bezpečnosť cestujúcich.

Košice 2. apríla (TASR) - Vodiči, pracovníci prepravnej kontroly, ale aj cestujúci sa podľa hovorkyne Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Michaely Karaffovej v dopravných prostriedkoch MHD častejšie ako v minulosti stretávajú s agresivitou a  neprimeraným správaním spolucestujúcich. DPMK preto začína intenzívnejšie spolupracovať s Policajným zborom (PZ) SR a Mestskou políciou (MsP) Košice.

"Dopravca na základe skúseností z prevádzky MHD vytipuje linky a konkrétne časy, kedy budú hliadky štátnej polície v civile alebo uniforme prechádzať vozidlá na vytipovaných úsekoch," uviedla Karaffová.

Čo sa týka spolupráce s MsP, policajti budú častejšie prítomní na problémových miestach - exponovaných dopravných uzloch aj linkách a budú tiež vykonávať preventívne kontroly na nočných linkách.

"Dispečing DPMK v prípade mimoriadnej situácie vo vozidle vyžadujúcej rýchly zásah neodkladne kontaktuje prostredníctvom núdzovej linky 158 operačné pracovisko PZ SR, alebo prostredníctvom telefonickej linky 159 operačné pracovisko mestskej polície," vysvetlila Karaffová s tým, že vodič bude ďalej pokračovať v jazde a na najbližšiu zastávku príde policajná hliadka.

"V prípade mimoriadnych situácií budú policajti, ktorí práve cestujú mestskou hromadnou dopravou v civilnom oblečení, aktívne zasahovať," doplnila Karaffová.

Verí, že cestujúci túto aktivitu DPMK ocenia. "Očakávame od nej nielen zvýšenie bezpečnosti, ale aj zlepšenie kvality cestovania a v neposlednom rade by mala prispieť aj k ochrane interiéru dopravných prostriedkov MHD," dodala Karaffová.