Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Bojovníkov proti fašizmu si uctili v žilinskom Lesoparku Chrasť

Na archívnej snímke pamätník obetiam bojov počas Slovenského národného povstania (SNP) v lesoparku Chrasť v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podľa podpredsedu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Juraja Drotára postavilo pamätník mesto Žilina so skupinou partizánov zo Žiliny po objavení hromadných hrobov.

Žilina 15. januára (TASR) – Pri Pamätníku v Lesoparku Chrasť v Žiline si v stredu na pietnej spomienke pripomenuli 75. výročie hromadného usmrtenia bojovníkov proti fašizmu.

Podľa podpredsedu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Juraja Drotára postavilo pamätník mesto Žilina so skupinou partizánov zo Žiliny po objavení hromadných hrobov. "Občanom mesta pamätník pripomína, že by sme si mali vždy zachovávať pamäť na tých, ktorí pre nás niečo chceli urobiť. Na mieste pamätníka vraždili antifašistov od novembra 1944 do januára 1945 a po vojne ich našli v hromadných hroboch," uviedol Drotár.

"Po vojne sa zistilo, že v tomto priestore zavraždili 32 osôb, z ktorých v roku 1964 identifikovali 16. V nasledujúcich rokoch identifikovali ďalších 12 ľudí. Poznáme mená 28 zavraždených a štyria sú neznámi," dodal podpredseda SZPB.

Zástupkyňa primátora Žiliny Barbora Birnerová pripomenula, že išlo väčšinou o mladých, ešte nedospelých chlapcov. "Dialo sa to okolo 8. januára 1945 a ešte predtým mnohých z nich týrali a museli si vykopať vlastné hroby. Je to smutné memento, ktoré nám má pripomínať vďačnosť za to, že doba, v ktorej žijeme, je pokojná. A že naše problémy nie sú tak vážne ako v čase, keď človek bojuje o svoju slobodu a existenciu," povedala Birnerová.