Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Cestu v obci Kamienka na severe Spiša obnovia cez Interreg

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Na poľskej strane sa zmodernizuje úsek okresnej cesty medzi Krośnicou a Sromowcami Nižnými a medzi Wygonom - Niedzicou v celkovej dĺžke viac ako 3,2 kilometra.

Kamienka 26. marca (TASR) - Cestu v obci Kamienka smerom na Spišskú Starú Ves na severe Spiša zmodernizujú vďaka prostriedkom z programu Interreg Poľsko - Slovensko 2021 - 2027. O schválení cestného projektu "Modernizácia cestného spojenia Pieninských národných parkov - 4. etapa" informoval podpredseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Štefan Bieľak.

"Ide o spoločný projekt Správy a údržby ciest PSK a Powiatu Nowotarského - Powiatowy Zarząd Dróg. Na slovenskej strane pôjde o modernizácie cesty II/543, ktorá je vo vlastníctve PSK, v obci Kamienka smerom na Spišskú Starú Ves. Na komunikácii sa v celkovej dĺžke 1,913 kilometra sa zrealizuje výmena konštrukčných vrstiev a úprava podložia," uviedol Bieľak s tým, že sa vďaka tomu sa zlepší vybavenie a bezpečnosť cesty. Výškovo sa upravia aj uličné vpusty, poklopy a posúvače, keďže ide o prieťah intravilánom obce.

Na poľskej strane sa zmodernizuje úsek okresnej cesty medzi Krośnicou a Sromowcami Nižnými a medzi Wygonom - Niedzicou v celkovej dĺžke viac ako 3,2 kilometra. Na prvom úseku pôjde o rozšírenie komunikácie vrátane výstavby chodníka pre chodcov a cyklistov, opravu krajníc, rekonštrukciu zjazdov, odvedenia dažďovej vody a montáže dopravno-bezpečnostných zariadení. Na druhom sa zrekonštruuje jestvujúci povrch vozovky, vybudujú tam priechod pre chodcov a osadia ukazovateľ rýchlosti. Doplní a spevní sa krajnica a zároveň dôjde k zvýšeniu únosnosti cesty.

"Celkové výdavky projektu sú takmer štyri milióny eur, z toho zdroje z Európskej únie tvoria skoro 3,2 milióna eur. Celková realizácia je naplánovaná do apríla 2026, ale na slovenskej strane majú práce začať ešte v tomto roku a budú ukončené v priebehu roka 2025," uzavrel Bieľak.